Dagens PS

Sommarstäda din kropp – genom att svettas

Den renande svetten (Foto: TT)
Wilma Nordström
Wilma Nordström
Uppdaterad: 17 juli 2018Publicerad: 17 juli 2018

Att svett är ett resultat av hård träning och därmed gynnar din hälsa, känner alla till. Men svetten i sig har faktiskt många positiva effekter på både ditt inre och yttre. Tidningen Men’s Health skriver om de främsta fördelarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Under träningspasset svettas vi gärna och mycket. När vi sitter på bussen eller står i kö i mataffären och svetten börjar rinna, är det inte lika behagligt. Nu kan vi trösta oss med alla hälsofördelar svetten ger oss – och även motiveras att träna extra hårt nästa gång.

När din kroppstemperatur stiger och svettkörtlarna börjar jobba, produceras peptider som verkar likt antibiotika mot infektioner. Virus och bakterier kommer att ha svårt att utveckla ett motstånd mot detta naturliga skydd och kan därför fungera som en långsiktig ersättning för antibiotika.

Din hy renas från insidan, då svett sköljer bort talg som annars täpper igen porer och skapar blemmor och orenheter. Även gifter såsom alkohol, salter och till och med vissa syror spolas ut ur din kropp på ett effektivt sätt.

LÄS ÄVEN: En timme på stranden är allt som krävs >

Många studier påvisar hur motion ökar sinnesstämningen, och faktum är att även svetten gör dig lyckligare. Forskning tyder på att neuroner i hjärnan som kan förbättra ditt humör frigörs när kroppstemperaturen stiger och svetten bildas.

Doften av svett sägs dessutom påverka hormoner och ha en attraherande effekt, enligt en studie vid Berkeley University.  

En daglig dos svett från träning gör inte bara gott för ditt yttre – det höjer både immunförsvar och humör. Rena mirakelkuren, helt enkelt.

ANNONS

KÄLLA: 5 Benefits Of Sweating That Will Make You Want To Exercise More >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS