Dagens PS

Saknad: Så kan du somna bättre utan din partner

En kvinna sover ensam i en dubbelsäng, experter tipsar om hur du kan somna ensam
Experter ger tips om hur du kan somna ensam, om du är van att sova med din partner. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 mars 2024Publicerad: 19 mars 2024

Många kan inte sova med sin partner eftersom de blir störda av ljud och rörelser i sängen, men en del kan faktiskt ha svårt att somna utan sin partner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit på modet att ta en “sömnskilsmässa” för dem som blir störda när de sover med sin partner, men vad ska de som har svårt att somna när partnern inte är där göra?

Wendy Troxel, klinisk psykolog och senior beteende- och samhällsvetare vid Rand Corporation i Utah, USA, säger att det är vanligt, särskilt bland människor vars partner har gått bort, det skriver CNN.

Kvällsrutinen

En del av anledningarna till att inte kunna somna utan sin partner handlar enbart om partnern.

Men en del handlar om den kvällsrutin paret hade tillsammans, som kanske var mer gynnsam för sömn än den som uppstått när den ena parten blivit ensam.

En partner är ju oftast en del av den rutin par har innan de går och lägger sig.

Vår kvällsrutin är, enligt experter, faktiskt nyckeln till en god natts sömn eftersom den hjälper oss att reglera vår dygnsrytm och signalera till hjärnan att det är dags att sova.

När en partner försvinner finns inte längre den delade upplevelsen av kvällsrutinen och det kan göra att en del känner sig mindre säkra, vilket kan öka deras stressnivåer.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Att sova tillsammans

Wendy Troxel tycker att det har varit mycket fokus på par som sover ifrån varandra och att den andra delen av historien saknas.

Den om varför många par föredrar att sova tillsammans och varför det tenderar att finnas en psykologisk drift att sova med någon.

“På grundnivå ger att sova tillsammans en känsla av säkerhet och trygghet, vilket verkligen kan underlätta hälsosam sömn”, säger hon till CNN.

Hon menar att ljudet av partnerna andning, värmen och vikten av deras kropp bredvid ger en känsla av att vara säker och skyddad och det kan ge lugn, något som är nödvändigt för att få god sömn.

“Våra hjärnor vill känna sig trygga och säkra för att kunna somna, och ett av de bästa sätten att känna sig trygg och säker är att ha relativt förutsägbara rutiner och miljöer,” säger hon till CNN.

Hon säger att den positiva fysiologiska effekten av att gosa, kramas eller ha sex innan vi somnar, som kan stimulera stressreducerande må-bra-hormoner som oxytocin, också är bra för sömnen.

Raj Dasgupta, docent i klinisk medicin vid Huntington Health i Pasadena, Kalifornien, påpekar att om du gosar med din partner innan du somnar spenderar du sannolikt också mindre tid framför skärmar innan du ska sova.

ANNONS

Att somna ensam

Sömnexperter rekommenderar att du stänger av dator, tv och andra skärmar minst en halvtimme innan du går och lägger dig.

Experter menar att det finns saker du kan göra för att sova bättre ensam, du kan stretcha, yoga, meditera, ta en varm dusch, använda aromaterapi eller andningsteknik som avslappningsövningen 4-7-8.

Den kliniska psykologen Joshua Tal i New York, som är specialiserad på sömnproblem, säger att den som behöver känna sin partners närvaro på något sätt kan ha ett foto av partnern vid sängen, eller ett föremål med partnerns lukt.

Wendy Troxel säger att en kroppskudde kan ersätta känslan av partnerns vikt i sängen. Hon säger även att en fläkt kan ersätta ljudet av partnerns andning, om rummet känns tyst.

Raj Dasgupta påminner om det urgamla råden att inte äta eller dricka alkohol och koffein för sent och att en mörk och sval miljö i sovrummet, samt att alltid vakna och somna vid ungefär samma tid.

Så får du bättre sömn och bättre humör

Dålig sömn kan förvärra andra problem, som depression och ångest. Så här kan du få bättre sömn och ta ett första steg mot bättre humör.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS