Rökare nobbar cigaretter – vaping ökar i stället

Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023
bostaden hyresvärden
Allt fler nobbar vanliga cigaretter men går istället över till vaping. (Foto: TT)

Det är inte så populärt att röka cigaretter längre. Faktum är att siffran nu ligger under utsatta mål. Samtidigt har det dock blivit vanligare att gå över till vaping.

ANNONS
ANNONS

Allt fler amerikaner fimpar för gott visar de senaste siffrorna. Förra året var det 11,5 procent av amerikanarna som rökte, under det utsatta målet på tolv procent, skriver Fortune.

Vaping ökar

Det är den lägsta nivån sedan 1965 och även om allt fler fimpar för gott så är det fortfarande en femtedel av den vuxna amerikanska befolkningen som använder tobaksprodukter, och precis som på många andra håll i världen så är vaping allt mer populärt, där e-cigaretter nu står för 4,5 procent av produkterna.

De stora tobaksbolagen gör allt de kan för att hänga med i trendsvängarna och utvecklar produkter som konsumenterna numera efterfrågar, som färgglada och smakrika vapes – som har fått ett rykte om sig att vara bättre för hälsan eftersom de ofta saknar många kemikalier men fortfarande innehåller nikotin.

Även om e-cigaretter sägs vara en bra väg att få rökare att sluta med sin ovana så är det inte bevisat att det är den rätta vägen att gå.

Runt en tredjedel av rökare använder både vanliga cigaretter och e-cigaretter visar studier.

ANNONS
ANNONS

Australien förbjuder vaping-produkter

I Australien har den federala regeringen nu samtidigt förklarat krig mot vaping-industrin som man säger vänder sig direkt mot landets ungdomar, berättar BBC.

Inom kort totalförbjuds därför vaping, förutom för rökare som kan uppvisa ett intyg att man verkligen håller på att sluta röka, och som fortsatt kommer kunna köpa e-cigaretter på utvalda apotek.

Läs även: Myndighet kan ha hittat orsaken till vaping-sjukan

Läs även: Indien inför förbud mot e-cigg och vaping

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.