Dagens PS

Gå på rätt sätt – inte en självklarhet

gång
Att ta reda på hur det står till med gångstilen kan förbättra din hälsa. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Promenera är ett effektivt och lätt sätt för många att motionera. Gångsätten är väldigt varierande, och ibland avslöjar de att allt inte står rätt till i kroppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många väljer promenader som motionsform, men våra gångstilar kan också visa hur vi mår fysiskt.

Analysera gångstilen

Därför uppmanar experterna oss att göra en analys på vår gångstil, för att på så sätt upptäcka brister och hälsoproblem – och på ett tidigt stadie kunna motverka dem.

“För personer som har vissa skador kan en gånganalys hjälpa oss att korrigera mekaniken”, säger Bryan Heiderscheit, professor i ortopedi vid University of Wisconsin-Madison.

ANNONS

Senaste nytt

Hitta felen

Många kanske inte tänker på vad en analys kan göra med deras kroppar, men faktum är att den kan hitta småfel i dina rörelser som kan bero på en rad saker som till exempel smärta i höfterna eller knäna och stress i benen.

Bryan Heiderscheit uppmanar emellertid oss att lägga ner tid på analyserna, eftersom “gången inte kan korrigeras omedelbart” och därmed få hjälp med hur vi faktiskt går eller springer, och även utövar andra rörelser som en golfsving.

“Du kanske går på ett visst sätt eftersom en vadmuskel är hälften så stor som den andra, och det enda sättet att korrigera det är att fokusera på vissa övningar”, säger han till CNN Health.

ANNONS

Att analysera din gångstil behöver dock inte betyda några komplicerade övningar, utan kan innebära att en utbildad sjukgymnast följer din gång under några minuter. Ibland kan även sensorer och kameror, på till exempel löpband användas, som sedan återskapar rörelserna.

Använder AI

Även AI är med på ett hörn, genom digitala hälsoplattformar som till exempel OneStep – en app som spårar rörelser – som experterna sedan kan granska efteråt.

“Om vi ​​vill upprätthålla en hälsosam, god livskvalitet måste vi vara mycket måna om vår rörlighet”, avslutar Bryan Heiderscheit och tillägger att det inte bara är så enkelt som att säga “gå annorlunda” utan att istället gå till botten med det påståendet.

Läs även:

Hälsa i topp på universitetet – Dagens PS

Bevisat: Sociala medier försämrar din hälsa – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS