Vissa personer i 80-årsåldern har skarpare hjärnor än många år yngre förmågor – så här trimmar du hjärnan, forskare tipsar.

ANNONS

På amerikanska kallas fenomenet ”superagers”.

Det syftar på personer som är i 80-åldern men fortfarande har hjärnor som överträffar flera decennier yngre individers kognitiva förmåga.

Hur är det möjligt?

Svaret är att det inte bara handlar om gener och rätt dna. En stor och viktig förklaring är att 80-åringar med hypervassa hjärnor hungrar efter att lära sig nya saker hela livet.

Det visar en forskarstudie där man följt en grupp så kallade superagers under 18 månader, berättar hjärnhälsoexperten Marc Milstein på CNBC.

Han är författare till ”The Age-Proof Brain: New Strategies to Improve Memory, Protect Immunity, and Fight Off Dementia.”

Han har doktorsexamen i biologisk kemi och tog sin kandidatexamen i molekylär, cellulär och utvecklingsbiologi från UCLA.

Jämför hjärnan med ett bankkonto

Marc Milstein har forskat om genetik, cancerbiologi och neurovetenskap och han liknar hjärnan vid ett bankkonto där vi gör insättningar och uttag.

På samma sätt som vi sätter in pengar på bankkontot gäller det att tanka hjärnan med nya impulser och nytt lärande.

ANNONS
ANNONS

Vårt minne försämras med stigande ålder, det kan liknas vid att saldot på bankkontot minskar med uttag, resonerar hjärnforskaren.

”Men ju fler insättningar vi gör under hela våra liv, desto mindre påverkas vårt nettovärde av dessa uttag”, skriver han på CNBC.

Hög utbildning inte enda vägen

En studie visar att vuxna med flera års utbildning hade mer aktiva frontallober vid minnestester. Aktiviteten i frontalloben är förknippad med bättre minne.

Men samtidigt är hög utbildning inte det enda sättet att få behålla minnet. Personer som deltar i föreläsningar, läser och skriver mycket samlar minnespoäng i nivå med dem som har högre utbildning.

Viktigast för att hålla hjärnan i trim är att lära sig nya färdigheter och information, det handlar inte bara om att lösa korsord eller Sudoku, framhåller Marc Milstein.

Nytt lärande A och O

Det sistnämnda kan ge kognitiva fördelar men samtidigt använder du då redan förvärvade kunskaper.

Det väsentliga för dig som vill fortsätta vara smart livet ut är att insupa nya kunskaper, kanske lära dig ett nytt språk för att öva andra delar av hjärnan.

Värdefulla råd från forskaren:

Tipset är att lyssna på exempelvis en podcast eller gå en online-kurs.

ANNONS
ANNONS

Kombinera gärna den mentala stimulansen med någon fysisk aktivitet, typ dans, sport eller yoga.

Glöm inte bort den sociala interaktionen, bjud ut en vän på middag eller fika.

Källa: CNBC

Här kan du följa Marc Milstein på Kvitter och Instagram.

Läs även: Hjärnexpert: Sju sätt att öka ditt minne och undvika demens [Dagens PS]