Inte bara snabbare än att gå – utan också fyra gånger mer energieffektiv. Perfekt Weekend granskar människans kanske bästa maskin: cykeln.
Forskare: Cykeln är fyra gånger smartare än att gå


Mest läst i kategorin
Du står vid dörren hemma. Fem kilometer till jobbet. Ingen bil, ingen buss. Promenad i en timme – eller cykel och framme på en kvart. Svaret är enkelt.
Vi har alla varit där. Och många gör samma val. Det finns över en miljard cyklar i världen och det är inte svårt att förstå varför. Cykeln är en av mänsklighetens mest geniala uppfinningar – inte bara för att den går snabbt, utan för att den är så extremt energieffektiv. Enligt ny forskning från Edith Cowan University kräver cykling fyra gånger mindre energi än att gå. Och åtta gånger mindre än att springa.
Läs även: Glöm parterapi: Här är vardagsritualerna som räddar relationen

Rullande effektivitet
När du går eller springer kastar du dig framåt i kontrollerade fall. Kroppen bromsar och accelererar i varje steg. Det låter kanske enkelt, men varje nedslag mot marken är en liten kollision. Energi går förlorad – som ljud, vibration och värme.
Cykeln löser detta med ett av världens mest underskattade underverk: hjulet. Däcket nuddar marken mjukt, inget slår, inget skakar. Kraften från dina ben förs direkt över till rörelse framåt. Det är en tyst och effektiv dans med fysiken.
Inbyggd biomekanik
Att cykla är som att ge dina ben en chef som vet exakt hur de vill jobba. När vi går måste musklerna jobba hårt för att svänga hela benet i varje steg. På cykeln rör sig benen i små, cirkulära rörelser som sparar energi. Dessutom slipper du bromsa dig själv med varje steg.
När du ökar farten på cykel byter du bara växel. Ditt rörelsemönster förändras inte nämnvärt. Cykelns växlar fungerar som en personlig tränare som anpassar motståndet så att dina muskler alltid jobbar i sin mest effektiva zon.
Läs även: Din medicin kan få dig att åldras snabbare

Men allt är inte nedförsbacke
Cykeln är dock inte överlägsen överallt. I riktigt branta backar – över 15 procents lutning – blir pedalen för trög. Att gå rakt uppför ger större kraftutväxling. Samma sak i extrem terräng. Men på plan mark och måttliga lutningar är cykeln oslagbar.
Och i nedförsbackar vinner cykeln stort. Medan varje steg på väg ner är en belastning för lederna, rullar cykeln lätt som en fjäder.

Mer än ett transportmedel
Att cykla är inte bara ett sätt att ta sig från punkt A till B. Det är ett samspel mellan människa och maskin där två hjul, en kedja och ett par växlar förvandlar musklernas råa kraft till elegant rörelse. Det är inte bara teknik – det är poesi i praktiken.
Nästa gång du svischar förbi en flåsande fotgängare: tacka vetenskapen. Och din cykel.
3 biomekaniska fördelar med cykling
1. Mindre muskelarbete:
Benen rör sig i små cirklar istället för att lyftas upp i stora bågar – det sparar energi.
2. Inga stötar:
Till skillnad från gång och löpning sker ingen kollision med marken – du bara rullar.
3. Anpassningsbar belastning:
Växlarna gör att musklerna jobbar i sin mest effektiva kraftzon, oavsett fart.

Viggo testar: Så är det att vara gift med Samsung
De senaste veckorna har Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling testat att vara gift med Samsung. Här är hans rapport.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.