Dagens PS

Den dolda folksjukdomen som ökar risken för stroke

Om du tycker att du det senaste halvåret har blivit mer andfådd och trött, eller om du har hjärtklappning ska du kontakta din vårdcentral och kolla om du har förmaksflimmer, särskilt om du är över 70 år
Om du tycker att du det senaste halvåret har blivit mer andfådd och trött, eller om du har hjärtklappning ska du kontakta din vårdcentral och kolla om du har förmaksflimmer, särskilt om du är över 70 år. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 jan. 2024Publicerad: 03 jan. 2024

Bland äldre är förmaksflimmer en folksjukdom en av tio personer över 70 är drabbad, dessutom har enligt uppskattning ungefär 127 000 svenskar odiagnosticerat förmaksflimmer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid förmaksflimmer slår hjärtat oregelbundet och både hårt och snabbt, om det inte behandlas ökar risken för stroke fem gånger, det kan även leda till hjärtsvikt, skriver TV4.

Som en sprattlande fisk

När hjärtats elektriska impuls är oordnad flimrar den och blodet pumpas inte runt lika bra. Läkaren Marcus Olausson förklarar att det känns som om du har en fisk som ligger och sprattlar i bröstet.

Förmaksflimmer är nästan aldrig ett akut hot mot cirkulationen, men förutom ökad risk för stroke och hjärtsvikt associerad det även med demens, det skriver Riksförbundet Hjärtlung.

Vi får förmaksflimmer för att hjärtat kan omstruktureras med åldern, det är dock vanligare bland dem som har högt blodtryck, klafffel, hjärtsvikt eller andra kardiovaskulära åkommor.

Kraftig övervikt, diabetes, rökning och hög konsumtion av alkohol ger också en ökad risk för förmaksflimmer, liksom högre ålder.

Förmaksflimmer kan även drabba personer som är friska.

ANNONS

Senaste nytt

Inte alla har symptom

ANNONS

Om du tycker att du det senaste halvåret har blivit mer andfådd och trött, eller om du har hjärtklappning ska du kontakta din vårdcentral.

Vid förmaksflimmer är pulsen också ofta högre än vid normal hjärtrytm, men en tredjedel av dem som drabbas har dock inga symptom.

Enligt Ruksförbundet Hjärtlungs Flimmerrapporten 2023 har cirka 127 000 personer oupptäckt förmaksflimmer, det finns dock enkla metoder för att upptäcka det.

“Det gäller att fånga det här när det är ett problem. Det gör man om man kommer till vårdcentralen och lyssnar på hjärta och lungor och tar blodprov. Då brukar vi ta ett vanligt EKG där. Ser man ingenting på det, tar man ett långtids-EKG”, säger Marcus Olusson till TV4.

Behandling av förmaksflimmer

En person som har förmaksflimmer kan själv förbättra det genom att försöka nå en normal vikt, minska stress, vara fysiskt aktiv och minska på konsumtionen av alkohol och kaffe.

Läkemedel kan ges akut för att lindra symptomen på förmaksflimmer genom att sänka pulsen, som ofta är högre när förmaksflimret börjar. Även behandling som elkonvertering kan ges akut för att flimret ska slå över till normal rytm.

Blodförtunnande läkemedel som minskar risken för stroke kan också ges, behandlingen minskar risken för stroke med cirka 70 procent och dödligheten med cirka 25 procent.

ANNONS

Läkemedel som sänker hjärtfrekvensen som betablockerare, kalciumflödeshämmare och digitalis lindrar främst symptomen genom att normalisera hjärtfrekvensen men de har liten eller ingen förebyggande effekt på förmaksflimmer.

Rytmstabiliserande läkemedel minskar hjärtats elektriska systems retbarhet vilket kan minska risken för nya flimmerattacker, det skriver Riksförbundet Hjärtlung.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Apple watch kan upptäcka hjärtflimmer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS