Dagens PS

Guldgömma från amerikanska inbördeskriget hittad

guldgömma
Guldgömman sägs vara värd en förmögenhet. Bilden är en genrebild. (Foto: Jan Collsiöö / TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 17 juli 2023Publicerad: 17 juli 2023

En guldgömma från amerikanska inbördeskriget har hittats på en bondgård i amerikanska delstaten Kentucky. Anonyma mannen som gjorde upptäckten kallar det för “den galnaste grejen någonsin”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Guldgömman bestod av 700 guldmynt och hittades i Kentucky under jorden på ett sädesfält. Mynten ska vara över 150 år gamla och är från tiden strax före och under det amerikanska inbördeskriget.

Mynten har certifierats som äkta av Numismatic Guaranty Company.

Mannen som hittade guldgömman delade med sig av upptäckten i en video på Youtube, där han syns räkna mynten täckta av smuts.

“Det här är den galnaste grejen någonsin”, säger mannen, som vill förbli anonym.

Värda en förmögenhet

Mannens reaktion var inte så konstig, skriver New York Times. Förmodligen visste han på en gång ungefär hur mycket guldgömman skulle kunna vara värd.

Enligt GovMint.com som fick jobbet att sälja mynten ska bara ett mynt vara värt omkring 1000 dollar, motsvarande över 10 000 svenska kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Redan slutsåld

ANNONS

Men ett slags guldmynt väckte särskilt stor uppmärksamhet, det så kallade Liberty double eagle från 1863 som idag är värt mellan några tusen dollar till så mycket som 380 000 dollar.

Under söndagsmorgonen var guldgömman redan helt slutsåld. GovMint beräknar att den totala vinsten kommer överstiga 1 miljon dollar, vilket motsvarar över 10 miljoner svenska kronor.

Skyddades från invasion

Guldgömman inkluderade mynt från 1862 och 1863, då Kentucky var platsen för hårda strider mellan USA och konfederationen.

I början av kriget var Kentucky neutralt, men efter att konfederationen invaderade delstaten ställde man sig på unionens sida.

Enligt Numismatic Guaranty Company begravdes förmodligen mynten under kriget för att de inte skulle beslagtas av invaderande styrkor.

Ryktet om FBI

Många har varit på jakt efter de värdesaker som begravdes under inbördeskriget. Konkurrensen att hitta dessa är hård och det ryktas om att det ligger enorma förmögenheter från eran begravda på olika håll i USA.

ANNONS

Till exempel tror vissa att FBI hittade en guldgömma från kriget i Pennsylvania och behöll den för sig själva. Ryktet kan förklara varför mannen i Kentucky som upptäckte de senaste guldmynten vill förbli anonym.

Dumt beslut?

Men trots detta kommenteras det på YouTube om hur modigt och kanske dumt det var av mannen att lägga upp fyndet på sociala medier.

“Jag skulle aldrig ens tänka på att lägga upp det på internet för hela världen att se”, lyder en kommentar. “Håll guldgömman privat!”

Läs mer: 3000 år gammalt svärd funnet: “Exceptionellt”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS