Guldet visar att Oden är äldre än man trott

Uppdaterad: 09 mars 2023Publicerad: 08 mars 2023
Oden
Guldet med Oden-inskriptionen. (Foto: Arnold Mikkelsen/Nationalmuseet i Köpenhamn)

Forskare i Danmark har funnit bevis på ett guldsmycke för att Asatrons visaste gud Oden är minst 150 år äldre än man tidigare uppskattat, skriver Danmarks nationalmuseum i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Brakteaten, en tunn guldskiva som bärs som smycke, dateras till omkring år 400 och är inskriven med runor som hänvisar till en lokal härskare som “en man av Oden”.

MISSA INTE: “Bråkdel” – så lågt blir nya elstödet: Beslut idag

Äldsta föremålet

Det gör smycket till det äldsta föremålet man hittat som nämner fornnordisk mytologi. Det tidigare äldsta fyndet med referenser till asagudar är från Tyskland från slutet av 500-talet.

Det guldsmycke som nu identifierats är en del av ett av Danmarks största arkeologiska fynd som gjordes 2020-2021, men har inte kunnat tydas förrän nu.

ANNONS
ANNONS

Oden på 300-talet

“Runinskriften har varit den svåraste att tolka under mina 20 år som runolog på Nationalmuseum, men upptäckten är också helt fantastisk. Det är första gången i världshistorien som Odens namn nämns, och det tar den nordiska mytologin ända tillbaka till början av 300-talet. Detta gör Vindelevfyndet ännu mer spektakulärt. Jag har inte sett så välgjorda runor och en så lång text på ett danskt fynd från denna tid sedan guldhornen. Det kan bli en nyckel till att förstå andra förhistoriska runinskrifter som vi hittills inte har kunnat läsa”, säger forskaren Lisbeth Imer i pressmeddelandet.

Läs även: Här är landet som köper mest guld i världen

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.