Tänker du Barcelona är det nästan omöjligt att inte tänka Antoni Gaudí, arkitekten och upphovsmannen bakom flera av Barcelonas mest kända byggnader. Det här är mästerverken du inte får missa när du är i Barcelona.

La Pedrera
Eller Casa Mila som den även är känd för är ett lägenhetshus som stod klart 1910. Huset har en fantastisk takterrass med en imponerande utsikt. Här finns abstrakta skulpturer som egentligen är skorstenar, i typisk Gaudístil. Inne i byggnaden går det att uppleva hur en lägenhet såg ut på 1920-talet och det finns även en vindsvåning med en utställning om Gaudís arbeten.

La Pedrera, Casa Milá, Barcelona
La Pedrera, eller Casa Milá, har en enorm takterrass med skorstenar utformade som skulpturer. (Foto: Unsplash)

Casa Batlló
Casa Batlló är ett renoveringsarbete beställt av industrimagnaten Josep Batlló. Byggnaden som stod på tomten var egentligen tänkt att rivas men Batlló ångrade sig och Gaudí totalrenoverade huset. Renoveringen slutade i en total make over och idag saknar huset i princip raka linjer. Huset har en skelettliknande fasad där balkongerna ser ut som dödskallar och vacker färgglad mosaik som verkligen blir en kontrast.

Casa Batlló. Barcelona
Casa Batlló med sin färgglada mosaik och balkonger som liknar dödskallar. (Foto: Pixabay)

Här bygger de fortfarande

Casa Vicens
Casa Vicens är även det ett bostadshus och Gaudís första större arbete. Huset byggdes mellan 1883–1889 och har länge varit en privat bostad men öppnades nyligen upp för allmänheten. Idag är byggnaden ett museum och dedikerat till Antoni Gaudí. Huset är färgglatt och gjort i flera olika material. Främst i tegel och kakel som en hyllning till husets ägare Manuel Vicens som ägde en tegel- och kakelfabrik.

ANNONS
ANNONS
Casa Vicens, Barcelona
Casa Vicens har, fram till väldigt nyligen, varit en privat bostad. (Foto: Unsplash)

Park Güell
Park Güell är Antoni Gaudís största skapelse och en trädgård som sträcker sig över tre hektar. Parken ritades och konstruerades av Antoni Gaudí och hans assistent Josep Maria Jujol mellan 1900 och 1914. En monumental trappa leder upp till en fantastisk utsikt över hela Barcelona. Inne i parken finns färgglada skulpturer i form av ödlor, färgglada bänkar och massor av arkitektur.

Park Güell, Barcelona
Park Güell är Antoni Gaudís största verk och ser ut som en riktig sagovärld. (Foto: Unsplash)

La Sagrada Família
Sist men absolut inte minst – La Sagrada Família. Den majestätiska katolska katedralen påbörjades 1882 och är fortfarande ett pågående projekt. 2010 rapporterade National Geographic att Gaudís mästerverk och Barcelonas landmärke började bli färdigt. Men det kommer dröja till 2026 innan konstruktionen beräknas vara klar och ytterligare några år till de sista dekorationerna är färdigställda.

La Sagrada Famíla, Katedral, Barcelona
La Sagrada Família beräknas vara klar 2026, drygt 145 år efter att den påbörjades. (Foto: Unsplash)