Dagens PS

Frank Gehry's italienska mästerverk

Frank Gehry
En av tidernas största formgivare skapade Pito i samarbete med italienska Alessi. (Foto: TT)
Christoffer Andersson
Christoffer Andersson
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 10 aug. 2017

Frank Gehry började med att rita en fisk. Utan målbild och utan några motiv. När han uppmärksammade det vackra i konturen, rörelsemomentet från klassiska skulpturer och indiska konstverk, slogs han av förtjusning. Vattenkokaren Pito var född.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hans verk har uppmärksammats av en hel värld. Byggnader, inredning och hushållsprodukter. Byggnader signerat Frank Gehry finns förevigade i både USA, Japan och Europa. 1989 erhöll han Pritskers arkitekturpris och tre år senare Wolf Prize in Art. 1986 etablerade Walker Art Center en utställning till hans ära- The Architectur of Frank O. Gehry – som har turnerat genom så gott som varenda museum i hela USA.

Alessi är ett av Italiens mest ansedda varumärke och har samarbetat med flera av världens mest omtalade formgivare – däribland nämnde Frank Gehry. Alberto Alessi är tredje generationens Alessi och nuvarande VD i företaget. Han är tydlig med vad de står och stolt över vad de har lyckats bygga upp; ett nav av känslor, minnen och överraskningar i äkta italienska hantverk.

Alberto Alessi, italiensk designer

Vattenkokaren Pito togs fram i ett samarbete mellan Frank Gehry och den italienska designjätten Alessi. Här syns Alessis nuvarande ägare, Alberto Alessi (Foto: TT)

“Ett äkta designarbete måste beröra människor, förmedla känslor, föra tillbaka minnen, överraska, och gå emot …”

Alberto Alessi

Pito är tillverkad i rostfritt och speglat stål och har kompletterats med en karaktäristisk visselpipa och ett handtag i finpolerat mahogny. Den italienska vattenkokaren speglar Alessis tidlösa lyxvarumärke och Frank Gehrys förmåga att se skönhet i det enklaste av ting.

Alessi har gjort sig omtalade för att ta den handgjorda exklusiva italienska konsten och sätta den i massproduktion med hjälp av ett sofistikerat maskineri. De förenar konst och industri på ett lika unikt som elegant sätt, och ofta talas det om Alessi som en “drömfabrik”.

PS STORE – Alberto Alessi

Alessi

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS