Det lackar mot jul och politiker, företag och myndighetspersoner – till och med poliser – kan ibland bli lite för glada i tomteluvan under sådana tillställningar. Som nu senast när Stockholmspolisen förra fredagen hade julfest och källor efteråt uppgav för Aftonbladet att festen pågick till långt in på småtimmarna med det pinsamma resultatet att ”någon bajsade i en vask på damtoaletten” och att ”använda kondomer hittades vid ett skrivbord”.

ANNONS

Namntavlorna till vissa chefers kontor i polishuset ska dessutom ha ersatts med könsord, enligt tidningens uppgiftslämnare.

Nu är det inte första gången – och säkert inte sista – polisfester spårar ur. I februari 2009 berättade Dagens PS i ett telegram om nio piketpoliser som poserat nakna med tjänstevapen i samband med ett partaj.

Apropå naken så anklagades en riksdagsman från Socialdemokraterna samma år för att halvt avklädd och kraftigt berusad ha bankat på en kvinnlig kollegas rum efter en blöt julfest i riksdagen. Mannen var djupt ångerfull efteråt och förtroendet för honom i partitoppen balanserade på gränsen till förbrukat.

Att julfester kan innebära risker för den som tittar för djupt i glaset fick förresten Honduras ambassadör i Colombia erfara för några år sedan. Nu var det inte han som blev rund under fötterna utan en av hans anställda, som hade bjudit in två prostituerade till julfesten och dessa damer passade på att stjäla datorer och mobiler. Ambassadören Carlos Rodriguez Andino fick ta konsekvenserna av det som hänt och sparkades.

Åter till Sverige och en annan typ av fest. I oktober 2008 gick snacket om att den tidigare statsministern Göran Persson (S) brutit nyckelbenet efter ett kalas i en bastu på Harpsund 2002. Det var hans dåvarande partikollega, finansministern Pär Nuder som påstod detta i sin bok ”Stolt men inte nöjd”. Persson gav svar på tal i TV4:s Nyhetsmorgon: ”Jag kan inte exakt rekapitulera händelsen men om jag säger så här: jag är förvånad över att Pär Nuder minns något av det hela”.

Från en S-fadäs till en annan. I september 2009 figurerade Mona Sahlin i en av många skandaler. Mona hade dragit på festfixaren Micael Bindefelds 50-årsfest – ett lyxparty – i chartrad privatjet. ”Det är uppseendeväckande”, dundrade statsvetaren Ulf Bjereld i Expressen, vilket Dagens PS så klart berättade om.

Svenska banker kan de också. I början av juni 2014 fick polisen rycka ut på ett party i Swedbanks regi. Storbanken hade inflyttningsfest i nya lokaler i Sundbyberg och flera kända artister var inbjudna. Tillställningen blev så högljudd alltså så att lagens långa arm knackade på efter klagomål från grannar. ”Personalen tyckte det var jätteroligt”, var Swedbanks kommentar.

En yrkeskategori som pekats ut för att vara festprissar på julfester är säljare. I en undersökning som Dagens PS refererade i december 2014 uppgav tre av fyra i rapporten att säljare blir packade på julfester.

ANNONS
ANNONS

”Många tror att säljare pratar mycket och har svårt att dricka måttligt. Sådana fördomar gör att man som arbetsgivare hamnar snett i rekryteringsprocessen. För att undvika det måste man jobba strukturerat och inte låta sig styras av magkänslan”, sade Per Johansson, vd på konsult- och rekryteringsföretaget Experis, som låg bakom enkäten.

Nåväl, problematiken med fylleri på julfester spiller över på de flesta yrkeskategorier. Rötägg finns så att säga överallt och i alla branscher. Här är ett annat exempel på det. Kriminalvårdens idrottsförening i Härnösand hade julfest på ortens teater och det hela gick milt uttryckt över styr. En av kriminalvårdarna blev så plakat att vakter beslutade sig för att avvisa kriminalvårdaren, som då attackerade krögaren med ett strupgrepp.

Nu kan, tack och lov, de flesta sköta sig på firmafester men för säkerhets skull levererar vi några tips på hur du slipper vrida dig av baksmälla efter det kommande partyt. Det lackar ju mot jul, så låt det bli en riktigt god jul!