Synen på ledarskap är idag ett omdebatterat och aktuellt ämne. Forbes har listat sommarens fem bästa böcker om ledarskap, perfekta för målinriktade individer i behov av inspiration. 

ANNONS

The Green Grocer

I The Green Grocer berättar Richard Walker om sitt företag Iceland Foods, en brittisk stormarknadskedja. Boken innehåller flera kloka insikter och tips på hur man med sitt företag kan stötta viktiga sociala rörelser. ”Den här boken är perfekt för alla som arbetar inom en organisation där man vill förändra kulturen”, säger Ben Keene som ligger bakom bokklubben Rebel Book Club. Enligt Keene är The Green Grocer både lättläst och inspirerande, och dessutom högst aktuell.

In Extremis

In Extremis handlar om krigskorrespondenten Marie Colvins liv, och är skriven av hennes vän Lindsey Hilsum. Boken baseras på Colvins dagböcker som hon skrev från 13 års ålder till hennes död i Syrien 2021. Keene beskriver krigskorrespondentens ledarstil som orädd, engagerande och empatisk. Colvin gav aldrig upp på sitt rapporterande trots otaliga hinder, som PTSD och beroenden. Läs och inspireras.

Rise Up

Boken Rise Up handlar om den brittiska artisten Stormzys väg till berömmelse. Stormzy gick från att spela på gatan i södra London till att vara en av Glastonburys största stjärnor på bara några år. Idag är Stormzy mest fokuserad på sin välgörenhet och har blivit en av förebild för unga och sårbara barn från underrepresenterade grupper. ”Sättet han får med sig folk, hur han stärker sitt team”, säger Keene. ”Boken handlar om att följa dina drömmar utan att kompromissa”.

All We Can Save

All We Can Save består av 50 uppsatser skrivna av kvinnliga ledare. Kompendiet är sammansatt av Dr. Ayana Elizabeth Johnson och Dr. Katherine K. Wilkinson och samtliga texter handlar om hur kvinnorna började med aktivism. Enligt Keene visar boken att det finns en miljon sätt att lösa ett problem och att alla behövs om man vill uppnå verklig förändring.

Manifesto

I Manifesto berättar den okonventionella entreprenören Dale Vince om sin karriärresa. Vinces företag Ecotricity grundades 1996 och var Storbritanniens första gröna energiföretag. Idag är Vince FN-ambassadör och har en förmögenhet på över 120 miljoner pund. ”Dale drog nytta av sina motgångar, sin ilska och passion till att driva sitt ledarskap”, säger Keene. Bokens största lärdom är att de absolut bästa ledarna tror på vikten av att lära sig av och lyssna på flera olika källor.

ANNONS
ANNONS

Se fler böcker om ledarskap på Forbes.

Läs mer: Sommarpratare 2021 – hela listan