Få platser för tankarna till glamour, lyx och flärd som en motoryacht i medelhavet. Vad passar då inte bättre än en privat kryssning ombord SS Delphine, en lyxig klassisk motoryacht byggd 1921.

ANNONS

Det är lätt att tro att det bara är kungligheter, super-rikingar och kändisar som far runt i medelhavet med sina superyachter och gör stopp vid vattenhål som Amalfikusten, Capri, Sardinien och Saint-Tropez.  Och visst är det glamouröst, är det någonstans det är kutym att solbada i full makeup och juveler så är det här. Men man behöver faktiskt inte äga en superyacht för att uppleva La Dolce Vita på medelhavet, det går utmärkt att hyra! Och vad kan bli mer glamoröst än en privat kryssning med en klassisk motoryacht som SS Delphine?

motoryacht
SS Delphine är inte en ovanlig syn i medelhavet. Hon är världens enda fungerande ångfartyg i lyxjakt-klassen.
Foto: Yacht Charter Fleet

SS Delphine byggdes 1921 av Great Lakes Ew. på beställning av den amerikanska bil-pampen Horace Dodge, medgrundare till bilmärket Dodge, då Dodge Brothers Company. Horace snålade inte med slantarna- den vackra ångmotoryachten ritades av Henry J Gielow och han lät Tiffanys of New York stå för inredningen. Delphine har genom åren varit med om mycket. Redan 1926 förstördes hon delvis i brand och fick renoveras.

delphine
För inredningen på SS Delphine stod Tiffanys New York. Orginalinredningen är kvar men restaurerad i omgångar.
Foto: Yacht Charter Fleet
Tiffanys
Fantastiskt inredning i original av Tiffanys New York som fick uppdraget att inreda hela lyxyachten.
Foto: Yacht Charter Fleet

Spännande historia

Under andra världskriget rekvirerades hon av den amerikanska flottan och döptes då om till USS Dauntless. Hon fungerade då som Amiral Ernest Joseph Kings, amerikanska flottans högsta chef, flaggskepp. Ryktet säger också att Winston Churchill och president Roosvelt förberedde Yalta konferensen ombord!

Dauntless återlämnades till familjen Dodge efter kriget men redan efter ett par år såldes hon vidare. Från 1997 och fem år framåt totalrenoverades hon på uppdrag av sin nya ägare, en belgisk affärsman, som spenderade den hissnande summan 45 miljoner Euro! 2003 lät man också henne döpas om på nytt- återigen till SS Delphine- av ingen mindre än Prinsessan Stephanie av Monaco. Ytterligare ett ägarbyte gjordes och sedan 2015 går det alltså att hyra SS Delphine för en privat kryssning i medelhavet.

tiffanys
Pool finns på övre däck.
Foto. Yacht Charter Fleet
motoryacht
SS Delphines tenders är lika eleganta som hon själv.
Foto: Yacht Charter Fleet

SS Delphine har plats för 26 gäster i 12 hytter och för en besättning på 24 personer. Utöver bar, matsal, bibliotek och andra gemensamma ytor finns här också gym, spa, hamam och bastu ombord. Självklart finns det också en pool på däck.

Priset då? jo, lite rik måste man trots allt vara för en kryssning av den här kalibern, SS Delphine kostar 600. 000 Euro i veckan under högsäsong, och det är bara grundpriset då omkostnader tillkommer.

Läs mer om SS Delphine här

ANNONS
ANNONS

Bo på klassisk yacht med bästa läge [Dagens PS]