Många drömmer om att bli författare och skriva böcker men är blockerade av prestationskänsla och självkritik att de knappt får något skrivande gjort.

ANNONS

Här ger författaren Elisabeth Lendelund några bra tips som kan lösa upp skrivarknuten för dig som vill komma igång med ditt bokskrivande i sommar. Elisabeth driver även bokförlaget Skimra.nu

Avsätt tid och var beredd

Ingenting skriver sig själv. Ett sätt att skjuta upp skrivandet är att se till att almanackan är fullsatt hela tiden i sommar. Då kan du skylla på att du inte hinner skriva. Prioritera dig själv och ditt författande och boka in tid så att du kan göra allvar av dina författardrömmar.

Skriv ner det som kommer till dig så fort det dyker upp. Orden har en förmåga att smita, som vore de blyga eller ljusskygga.

Pausa värderandet

Undvik att värdera under tiden du skriver. Korrigering och redigering av text och innehåll kan du göra i senare skede. Först och främst gäller det att öppna kranen och bejaka flödet. Be din inre kritiker vara tyst en stund.

Använd andetaget

Att bara bli medveten om hur du andas kan hjälpa skrivprocessen. Ofta är vi omedvetna om vårt andetag. När du stannar upp och betraktar ditt andetag, så blir du lugnare.

Ett enda medvetet andetag är en minimeditation som kan öppna upp för att du kan landa i dig själv så att du får kontakt med det du vill säga med dina skrivna ord. Vill du fördjupa dig i meditation finns det olika meditationsövningar på nätet du kan ladda ner och prova.

ANNONS
ANNONS

Ställ existensiella frågor

När du ställer dig frågor som når lite djupare kan din fokus öka och du landar i dig själv.

Exempel på frågor du kan ställa: Vem är du? Vem vill du vara? Vad längtar du efter? Varför skriver du? eller vad vill du berätta/skriva eller någon annan fråga som passar dig bättre.

Upprepa dem gärna flera gånger och skriv ner svaren direkt när de dyker upp, utan att blanda in hjärnan så mycket eller knappt något alls.

Dansa utan att tänka

Sätt på någon musik som du gillar och låt kroppen göra de rörelser de vill till de tonerna. Detta blir som en meditation i rörelse där du flyter med i rörelserna och pausar hjärnan och ditt kritiska tänkande.

Detta kan leda dig in bakom logiskt tänkande och du hittar in till det som är du just nu och orden kommer lättare.

Använd naturliga dofter

Ditt doftsinne kan också öppna upp för kreativitet. En del dofter drar fram känslor och minnen ur det medvetet bortglömda. Mormors parfym drar troligen fram helt andra minnen än deodoranten din första partner bar.

Laborera med olika naturliga eteriska oljor och hitta de dofter eller doftblandningar som främjar ditt kreativa skrivande och skapande.

ANNONS
ANNONS

Prata med andra

När du får berätta för andra vad du upplever i stunden kan det göra att du leds ännu mer inåt och upplever det som är du.

Att dela med sig till andra kan göra att du själv snabbare upptäcker dina egna svar. Det kan vara i en grupp, med en coach eller vägledare av något slag.

Relaterade artiklar:

Coachen tipsar: Så loggar du ut under semestern. Dagens PS

Coachen tipsar: Så undviker du bedragarna på nätet. Dagens PS