Konstverket går nu under klubban för miljoner. ”Ryssarna kommer bli tokiga.”

ANNONS

En av dyrgriparna under höstens auktionssäsong blir ett kejserligt porträtt, målat av Konstantin Makovsky, på tsar Alexander II:s hustru Yekaterina Dolgorukova, skriver Dagens Industri. Målningen kom på villovägar efter att den ryske kejsaren mördades av anarkister i slutet av 1800-talet och porträttet dokumenterades sista gången på en utställning i St Petersburg 1913, berättar Pierre Olbers, expert på klassisk konst, för tidningen.

Men nu, hela 104 år senare, har porträttet hittats i Sverige. Målningen upptäcktes under en hemvärdering och har nu fastställts vara det försvunna verket. Och prislappen väntas bli hög, mycket tack vare att efterfrågan på konst från tsartiden ökat kraftigt senaste år, konstaterar Niclas Forsman, vd för Stockholms Auktionsverk, och får medhåll från Pierre Olbers.

”Vi tror att ryssarna kommer att bli tokiga i det här.”

ANNONS
ANNONS

Niclas Forsman tror att målningen kommer att gå för ”en bit högre” än utropspriset på 3-4 miljoner kronor. Enligt Di är det dock ”fullt tänkbart” att prislappen blir 7-8 miljoner kronor tack vare kvaliteten och dess historia.