Finska XO Boats lanserar nu lillasystern till sin tidigare succé DFNDR 9. Nya DFNDR 8 är mindre, men ännu tuffare.

ANNONS

Den finska tillverkaren XO Boats var tidiga i båtbranschen med konceptet SUV. De har länge legat i framkant med sina tuffa och robusta båtar, byggda för imponerande fart och opålitligt väder. 

Tillverkarens tidigare succé DFNDR 9 är ett utmärkt exempel på detta, och därför är det inte konstigt att man fortsätter på samma våg med en mindre modell. 

Två flexibla varianter

Modellen DFNDR 8 är snart i produktion, och kommer dessutom i två olika varianter – en stängd variant med skjutdörr akterut, och en öppen safarivariant.

Men tanken är att även den öppna versionen av DFNDR 8 ska kunna konfigureras till en sluten kabinbåt. Detta blir ett möjligt alternativ om man väljer fasta sidorutor som tillval i beställningen.

XO DFNDR
Första titten på nya DFNDR 8. (Foto: XO Boats)

Fiske, transport eller fritid

Den mindre versionen av havets tuffing är dessutom flexibel nog att anpassas till olika syften. Båten är perfekt för fiske och transport men om man bara vill ligga och sola finns det möjlighet till en härlig solstol framför styrhytten. 

I loungen kan man också göra om passagerarsätet till en sovplats för två personer.

Den 7,9 meter långa båten kan tack vare sina dubbelmotorer enkelt passera 50 knop.

Fenomenal i dåligt väder

“Det som skiljer nya DFNDR 8 från konkurrenterna är definitivt de fenomenala köregenskaperna under tuffa väderförhållanden. När jag testade prototypen av den här båten blev jag verkligen glad över hur vi har lyckats förbättra den här funktionen, som redan har varit utmärkt i alla XO-modeller, ännu mer”, säger Erkki Talvela, vd för XO Boats. 

Planen är att nya XO DFNDR 8 ska börja tillverkas i höst. I Finland kommer priset ligga på 135 000 euro, vilket motsvarar cirka 1,3 miljoner norska kronor eller drygt 1,5 miljoner svenska kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om den lilla tuffingen på XO Boats hemsida.

Läs mer: XO DFNDR – havets motsvarighet till Land Rover 4×4

Läs mer: XO 270 RS Cabin – Lyxigt för tuffa tag