Vasaskeppets nära släkting har hittats. På botten av ett sund utanför Stockholm fann museumet Vraks arkeologer regalskeppet Vasas syster ”Äpplet”.

ANNONS

”Pulsen steg rejält” säger marinarkeologen Jim Hansson.

Regalskeppet Vasa sjönk på sin jungfrufärd 1627. Fartyget lyftes upp ur Mälarens djup på 1900talet men har ett mindre känt systerfartyg som döptes till Äpplet, som saknats. Fyndet gjordes 2021 i ett sund utanför Stockholm, i Vaxholm. Det skriver museet Vrak i ett pressmeddelande.

Äpplet sjösattes 1629 och är byggt av samma skeppsbyggmästare som färdigställde skeppet Vasa ett år tidigare. Måttuppgifter, skeppstekniska detaljer, träprover och arkivunderlag bekräftar att det är Äpplet – Vasas systerskepp.

Vasaskeppet bärgades

Vraket hade fallit i bitar på botten men skrovet var bevarat upp till undre kanondäck. Fartyget hade två kanondäck och var ett örlogsskepp. Skeppet är väldigt likt Vasaskeppet, säger marinbiologerna vid museet.

”Pulsen steg rejält när vi såg hur likt vraket var Vasa. Både konstruktionerna och de kraftiga dimensionerna kändes väldigt bekanta. Hoppet om att hitta ett av Vasas systerskepp tändes hos oss”, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak, enligt pressmeddelandet.

Där står också att:

”Gustav II Adolf skrev 1625 under ett kontrakt för att bygga två stora örlogsfartyg – Vasa och Äpplet. Knappt ett år efter Vasas förlisning 1628 var Äpplet färdigbyggt. Konstruktör var Hein Jakobsson, samme skeppsbyggmästare som färdigställde Vasa. Han insåg att Vasa hade fel proportioner redan innan hon sjösattes vilket skulle kunna leda till instabilitet.

Misslyckat fartyg

Äpplet byggdes därför bredare än Vasa, men blev ändå inget lyckat fartyg. Det var problematiskt att bygga stora örlogsskepp med flera kanondäck.

När Sverige 1630 gick in i det 30-åriga kriget fanns Äpplet i armadan som seglade mot Tyskland. Skeppet dömdes ut i december 1658 och året efter sänktes Äpplet vid Vaxholm, skriver museumet på sin hemsida.

ANNONS
ANNONS

Läs mer:

Anrika yachten i samma skick som 1904 [Dagens PS]

Konstverk eldades upp för hundra miljoner [Dagens PS]