Sugen på någonting magstarkt? En 128 år gammal whisky-samling som räddats från ett skeppsvrak förväntas klubbas för tusentals pund på en auktion i Glasgow.

ANNONS

För 128 år sedan, 1895, sjönk skeppet SS Wallachia i den skotska fjorden Firth of Clyde. Ombord fanns laster med öl och vin, som fick lagras på fjordens botten i många, många år.

När skeppet hittades 1977, bärgades några flaskor av en dykare – som nu säljer samlingen hos ett auktionshus i Glasgow.

MISSA INTE: Unik rosa diamant kan säljas för 360 miljoner [Dagens PS]

Skulle till Västindien 1895

Skeppet Wallachia ägdes av Sir William Burrell, som ville använda det för att skeppa varor till det Brittiska Imperiet.

Lasten ombord bestod av öl, whisky, kol, kläder och böcker, som skulle fraktas till Västindien.

ANNONS
ANNONS

Men den 29 september 1895 beseglades SS Wallachias öde. När båten lämnade Glasgows hamn var vädret dåligt, med en dimma som blev allt tätare.

Sjönk på 25 minuter

Ur den tjocka dimman på floden Firth of Clyde dök en norsk ångare plötsligt upp.

Kollisionen var ett faktum och inom 25 minuter hade SS Wallachia sjunkit till fjordens botten.

Hittades av en slump

Över 80 år senare upptäcktes skeppet av en slump av dykarklubben Girvan Sub-Aqua Club, som skulle reda ut vad det var som hade trasslat in sig i fiskarnas nät.

En av dykarna tog hand om skeppets whiskysamling, och nu kan han tjäna storkovan. Samlingen väntas gå under klubban för minst 3000 och 5000 pund (38 000 till 64 000 kronor).

”En fantastisk samling”

”Det här är en fantastisk samling, som ruvar på en riktigt historisk berättelse”, säger whiskyspecialisten Ewan Thomson, till BBC News. 

ANNONS
ANNONS

”Även om individuella flaskor med ”Wallachia-whisky” har varit till salu förut, är detta det största och bäst bevarade urvalet som gått under klubban”, fortsätter han.

Samlingen, som består av sju flaskor och halvflaskor av det historiska märket Robert Brown’s Four Crowns blend, säljs på auktionen den 14 april.

Läs även: Romerska mynt uppgrävda nära Fårö [Dagens PS]