Motorboat & Yachting har testat en kraftfull transportbåt från den svenska tillverkaren Viggo Boats. Viggo C8 är en snabb båt helt i aluminium som mycket väl kan vara den hårdaste fritidsbåten under 30 fot.

ANNONS

För den som är intresserad av en väderanpassad och kraftfull båt på 25 till 30 fot finns det gott om alternativ, varav många är skandinaviska.

I testet lyfter båtjournalisten Jack Haines fram exempel som Botnia, Nord-Star, Sargo, Nimbus, Axopar och XO. Listan kan göras lång på båtar under 30 fot med båtar där du som kör står skyddad från väder och vind. Men vad är speciellt med nykomlingen Viggo C8?

Viggo C8
Lägga till vid en klipphäll? Inga problem när skrovet är helt i stryktåligt aluminium. (Foto: Viggo Boats)

Först och främst att båten är helt konstruerad i aluminium, vilket ger en oerhört tålig båt med mycket god prestanda. Alla alternativ som nämnts ovan är konstruerade i plast och glasfiber, så om du vill ha något starkt och hållbart som inte ger vika för smällar och skrap så kan detta vara något för dig.

Men utöver att båten är byggt i slitstarkt aluminium så är den även en kraftig v-botten bygg för prestanda.

”Det är ett oerhört skarpt skrov, vilket man kan se bara genom att titta på båten framifrån. Det är en väldigt smal och vass bottenvinkel”, säger Jack Haines om C8:an.

ANNONS
ANNONS

I testet lyfter man också fram att skrovet blir extra starkt då dess olika delar svetsas ihop och att båten är utrustad med solpaneler och goda förvaringsmöjligheter, bland många andra funktioner, för en praktisk båtupplevelse.

Skydd från väder och vind

Testarna nämner att den här typen av båtar, med skydd från vädret, gör susen i nordiska vatten och används ofta för pendling till sjöss i alla årstider. Men i sammanhanget sticker Viggo C8 alltså ut bland övriga båtar i glasfiber genom sitt stryktåliga skrov i aluminium.

Viggo C8
Inne vid rodret sitter du skyddad från köld och väderlek oavsett årstid. (Foto: Viggo Boats)

Prestanda framför bekvämlighet

Vad gäller bekvämligheter så beskrivs båten som ganska spartansk. Det finns en del förvaringsutrymmen som är klädda med mjuka kuddar där du kan sitta och du kan installera en litet bord i fören eller inne i hytten.

Men fokus i designen verkar helt klart ligga på tålighet, pålitlighet och minimalt behov av underhåll.

Vilket i mångt och mycket är hela poängen med en båt som den här. Det handlar inte om elegans och lata dagar i solen utan om att ha en pålitlig båt där du kan hålla värmen i alla väder och nå din destination oavsett väder eller årstid.

Viggo C8
Viggo C8 är främst tänkt som en praktisk båt som tar dig dit du vill oavsett årstid. Det är en slitstark och kraftfull båt med minimala underhållsbehov. (Foto: Viggo Boats)

Viggo C8 specifikationer

ANNONS
ANNONS

Längd: 8,2 meter
Bredd: 2,3 meter
Djupgående: 0,6-1,05 meter
Motor: 300–450hk
Topphastighet: 45–60 knop
Räckvidd: Cirka 200 sjömil i 30 knop
Kapacitet: 6 personer
Designer: Viggo Boats
Pris från: 1 300 000

Läs mer: Viggo C8 test drive review: Is this the toughest 30ft leisure boat in the world? [mby.com]

Läs även: Rekordförsäljning för finska båtar [Dagens PS]