Att köra bränslesnålt på sjön behöver inte vara tråkigt. Tvärtom är det en högaktuell fråga i en tid då bränslepriserna skenar. Nu lanserar båtbranschens riksförbund Sweboat en kampanj för att främja eco-driving, så att du kan spara pengar och göra gott för miljön. 

ANNONS

Eco-driving som begrepp innebär som namnet skvallrar om att man tar ett helhetsgrepp på miljöfrågorna och gör hållbara val. I båtbranschen är det en högst relevant fråga när bränslepriserna fortsätter stiga. Två år av pandemi har även lockat till båtköp, vilket lämnar många nya båtägare på sjön.

Av det skälet har den svenska båtbranschens riksförbund Sweboat i dagarna lanserat en kampanj för att främja eco-driving och bränslesnåla båtturer. Något som om det implementeras kan minska bränsleförbrukningen på sjön med upp till 40 procent och inte behöver förta upplevelsen som helhet.

”Inte tråkigt att köra bränslesnålt”

För båtägaren innebär eco-driving utöver minskade utsläpp dessutom mer pengar i plånboken.

”Vi vill avliva myten att det är tråkigt att köra båt bränslesnålt”, säger Mats Eriksson på Sweboat i ett pressmeddelande.

Som ett led i det har man spelat in en film med tips och råd som ska göra det lättare för både nya och gamla båtägare att välja eco-driving. Det är också en fråga som kommer att dryftas framöver med Sweboat-anslutna båthandlare och på båtmässor.

För dig som undrar vad du kan göra annorlunda från och med nu kommer här fem snabba tips.

Eco-driving 5 snabba tips

1. Använd samtliga sinnen

Att köra båt är en helhetsupplevelse. Lyssna på motorljudet och känn efter om båten går plant och glider på vattnet. Ha även koll på vattensprutet vid sidan av båten som inte ska spruta längre fram än från den bakre tredjedelen av båtens längd.

 2. Kör inte för fort

Du behöver inte köra i 12 knop bara för att det är hastighetsbegränsningen. Om du befinner dig i ett sådant läge gör du bäst i att sänka hastigheten.

3. Utnyttja motortrim

Prova att arbeta mer med motortrim när du tar stora vågor och svänger hellre än att återkommande ändra gaspådraget.

ANNONS
ANNONS

4. Håll båtbotten ren

Precis som det låter. Håll botten på din båt ren.

5. Lasta din båt rätt

Undvik att köra omkring med onödigt barlast. Tänk även på att lasta din båt rätt, vilket oftast är i mitten av båten.

Läs även: Årets elbåtar 2022 – här är listan [Dagens PS]