Dagens PS

Semestertips: Hyr båt i sommar – så enkelt är det

Semestertips
Ett hett semestertips är att hyra båt i stället för att köpa. (Foto: Click&Boat)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021

Funderat på en båt i sommar? Här kommer ett litet semestertips, som gör båtlivet mer tillgängligt. Ett klick och du har hyrt semesterbåten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Båtmarknaden är stekhet och du kanske inte hinner köpa en båt innan det är dags för ledigheten. Här får du ett semestertips som gör det lättare att få tag på en båt, lagom till den svenska högsäsongen.

Världsledande

Den världsledande uthyrningsplattformen för båtar, Click&Boat, lanseras i Sverige och det går att hyra båt i flera länder. Antalet bokningar ökar ständigt och företaget bakom plattformen är optimistiska inför den stora båtsäsongen.

Ett ökat intresse att komma ut i naturen med båt innebar att 2020 blev en rekordsäsong i antalet uthyrda båtar. Redan nu ökar trycket på Click&Boat, som rustar för den högsäsongen. Nu spår man en ny rekordsäsong redan i år. Hemestern under pandemin är en stark bidragande orsak till båtlyftet.

Nya trenden

I stället för att köpa en båt, vilket är en stor investering, går det nu att hyra det samma. Efter ett år av hemarbete och social distansering vill folk nu komma hemifrån. Då är alternativet att komma ut i naturen med motor- eller segelbåt ett hett alternativ.

“En båtsemester stämmer väl överens med vad människor längtar efter, känslan av frihet, spendera tid utomhus och vara i naturen”, säger Edouard Gorioux, en av grundarna av Click&Boat och fortsätter:

“Resenärer ombord kan upptäcka många olika platser på en båttur, samtidigt som de kan undvika folkmassor. Dessutom är hygienstandarden på båtarna mycket hög, vilket motsvarar nya standarder och krav”.

ANNONS

Mest lokalt

Plattformens svenska användare har under 2021:s första hälft mest intresserat sig för det lokala utbudet av båtar att hyra. Tre fjärdedelar av alla bokningar har skett i Sverige, flest bokningar har skett i området kring Stockholm.

I takt med vaccinationerna ökar även bokningarna på öarna kring Medelhavet. Även turister som reser till Sverige märks av bland bokningarna. Mycket tack vare en avbokningsgaranti som erbjuds av plattformen.

Svenska trenderna

– Segling störst bland svenskarna
Det största intresset för svenska användare har varit segling, med segelbåtar som den populäraste båttypen. Motorbåtar ligger stabilt som den näst mest populära båttypen.

– Längre resor
Intresset har varit större för längre resor än för dagsturer, den genomsnittliga varaktigheten för bokningar är mellan 5-8 dagar.

– Hyr båt utan skeppare
I jämförelse med deras globala statistik skiljer sig svenskarna från mängden då de nästan uteslutande hyr utan skeppare. Globalt sett hyrs drygt en tredjedel av alla segelbåtar ut med en skeppare.

– Ökat intresse för Sverige
Det finns ett ökat intresse för Sverige som destination, 50 procent av bokningarna i Sverige under juli månad kommer från internationella och icke-svensktalande hyresgäster.

ANNONS

– Medelhavet lockar
Kroatien, Italien och Grekland är återkommande favoriter. Svenska användares bokningar utomlands går främst till Split, Zadar, Sardinien och Aten. De senaste veckorna har också intresset ökar för de Baleariska öarna.

Läs mer: Fler artiklar där du kan få semestertips om båt och sjöliv på

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS