Det nya brittiska företaget NEVA Group tar fram en eldriven båt med vattenjet. Man ska snart lansera Pixii SP 800, en tenderbåt för dagsturer med tillverkare som X Shore och Candela som förebilder. 

ANNONS

Pixii SP 800 blir alltså det brittiska företagets första båt, en åtta meter lång jetdriven elbåt med skrov i återvinningsbart aluminium och mängder av användarvänliga funktioner.

Sammantaget menar tillverkaren att båten behöver 90% mindre underhåll jämfört med en typisk båt i liknande storlek. Skydd av skrovet och underhåll av jetmotorn är allt som behövs.

Pixii 800
Pixii 800 är en tenderbåt som är perfekt för eldrivna utflykter och som lämpar sig extra väl för grunda vatten tack vare att den drivs med vattenjet. (Bild: Pixii)

Elmotor kan ge bättre verkan med vattenjet

Normalt sett används vattenjet i båtar som ska nyttjas i grunda vatten. Men med en förbränningsmotor får man ut en mycket lägre effekt vid användning av vattenjet.

En elmotor har däremot en högre verkningsgrad och ett högre vridmoment än en förbränningsmotor, vilket innebär att den kan fungera bättre med vattenjet.

Fransk historia bakom namnet

Båten är döpt efter fransmannen Hippolyte Pixii som tillverkade vetenskapliga redskap under 1800-talet. Den tillverkas på Englands sydkust och bland underleverantörerna finns företag som levererat till andra brittiska båttillverkare som Sunseeker och Oyster.

Pixii 800
Pixii 800 är tänkt att utmana båtar som svenska Candela och X-Shore, något som märks väl på såväl prestanda som storlek. (Bild: Pixii)

NEVA Group ska vara inspirerade av svenska Candela och X Shore och man har siktet inställt på att ta en del av elbåtsmarknaden. Man uppger även att omkring 200 extera partners har visat intresse för att investera i Pixii.

Pixii specifikationer:

Längd: 25 fot
Motor: 2x 25 kW
Batteri: 1x 150 kWh
Topphastighet eldrift: 40 knop
Räckvidd: 100 sjömil i 14 knop
Pris: 1 350 000 SEK
Tillverkarens hemsida: Pixii

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Engelskt elbåtsföretag satsar på vattenjet [Båtliv]

Läs även: Årets elbåtar 2022 – den kompletta listan [Dagens PS]