Dagens PS

Ögongodis: Kändisarna och deras superyachter

superyachter
Simon Cowells coola yacht är bara en av alla de superyachter som ägs av vår tid stora kändisar. (Foto: James Edition)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Att techmiljardärer och oligarker äger fantastiska superyachter, känner vi till. Men vad färdas våra stora kändisar i för flytetyg?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi läser om dem i tidningar och ser dem på film och på teve. Men sällan har vi koll på vad våra kändisar har för båtar?

Här bjuder vi på fem superyachter som förgyller vardagen för några av våra mest namnkunniga artister och kändisar. Häng med.

1. Eric Clapton

Gitarristen och artisten Eric Clapton köpte sin superyacht Va Bene redan under 2005 för 10 miljoner dollar. Sedan dess har yachten löpande uppdaterats med nya leksaker. Clapton lät även totalrenovera henne under 2007-2008, så att yachten i dag är i ett mycket gott skick.

I snart 20 år har Eric Clapton njutit av havet ombord på Va Bene. (Foto: WikiCommons/Yachtspotter147)

Va Bene byggdes 1992 av Kees Cornelissen efter ritningar av Richard Hein. 1992 köptes yachten av F1-chefen Bernie Eccelstone som sålde henne, efter tre års annonsering, till Clapton 2005.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En av de rikaste

Köpe-pengen kan tyckas mycket för en rocker som Clapton, men faktum är att det bara blir en liten grop i hans valv. Clapton beräknas vara en av musikvärldens bäst betalda med en nettoförmögenhet på i runda slängar 2,5 miljarder kronor.

2. J.K. Rowling

Den vackra klassiska superyachten Amphitrite köptes av Harry Potters skapare under 2015 för den nätta summan av 27 miljoner dollar.

Vacker så det förslår. Men den är faktiskt inte äldre än 12 år. I dag äger inte Rowling yachten längre. Den kom bara att stanna hos henne i två år innan nya ägare tog vid. (Foto: Boat International)

Ryktet säger att den som sålde yachten var kändisarnas kändis Johnny Depp, så detta är verkligen en yacht med packad proveniens.

Nybyggd superyacht

Yachten designades av Tanju Kalaycioglu och byggdes 2001 på det turkiska varvet Turquoise i en vacker klassisk stil från 1930-talet.

Rowling sålde dock yachten redan 2017 då hennes tid visade sig behövas bättre bakom skrivmaskinen än ute på de sju haven.

3. Simon Cowell

Du känner garanterat igen honom som domare i det populära teveprogrammet American Idol där han tillsammans med tre andra domare, väljer ut de talanger som ska få en chans att lyftas in i showbiz.

superyachter
Simon Cowell öppnade plånboken rejält när han shoppade yachten Slipstream. 73 miljoner dollar fick han punga ut med när han köpte den. (Foto: celebsonyachhts.com)

Cowell som producent av bland annat American Idol, blivit en av världens bäst betalda manlige teve-personligheter. Att han gick loss på den 60 meter långa yachten Slipstream för 73 miljoner dollar, var det nog ingen som höjde så mycket på ögonbrynen över.

ANNONS

Slipstream byggdes 2009 av CMN Yachts och är 60 meter lång. Vill du går den faktiskt till och från på charter för en fyra miljoner i veckan.

4. Elton John

Wabi Sabi heter Elton Johns yacht som han faktiskt betalade med inkomsterna från ett reklamsamrabete med Coca Cola.

superyachter
Så här ville Elton John att hans yacht skulle se ut. Stjärnan själv var mycket delaktig i designprocessen och fick den yacht han verkligen ville ha. (Foto: charterworld.com)

Elton John beställde båten från det amerikanska varvet Westport som sedan byggde henne på sitt varv i Washington.

För designen av den 50 meter långa yachten stod Donald Starkey som ritade efter Eltons mycket bestämda specifikationer. Dubbla MTU-dieslar ger henne 15 knop på topp.

ANNONS

Och prislappen? Elton John fick punga ut med 26 miljoner dollar för henne.

5. Rihanna

Det är klart att en mega-stjärna som Rihanna har en rejäl superyacht att koppla av på. Hennes 52 meter långa Latitude sjösattes under 2011 och innehåller allt en superstjärna behöver.

superyachter
Modern och snyggt. Såsom det anstår en superstjärna som Rihanna. (Foto: GoffPhotos.com)

Denna superyacht byggdes 2008 av det italienska varvet Benetti. Ombord finns privat skönhetssalong, massagerum, salonger och andra sällskapsutrymmen som krävs för att kunna koppla av ordentligt.

För 18,8 miljoner dollar ingår också en hiss mellan våningsplanen för de 12 gäster som yachten är anpassad för. De 13 i besättningen får sannolikt ta trapporna istället.

Läs också:

Minskad efterfrågan på Superyachter i Monaco (Dagens PS)

Om fler kändisar på yacht-äventyr

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia, klassiska båtar och bilar. .

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia, klassiska båtar och bilar. .

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS