Dagens PS

Studie från Chalmers: Miljövänlig bottenfärg bäst

båtbottenfärg
Hållbar båtbottenfärg är bäst mot påväxt visar en ny studie. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 21 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

En ny studie från Chalmers visar att miljövänlig båtbottenfärg är bäst för påväxt, och samtidigt för miljön. Det gör att minskningen av tungmetaller i bland annat Östersjön kan ta fart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Båtbottenfärger är ett välkänt miljöproblem sedan de innehåller tungmetaller som koppar, som bryts ner långsamt i innanhav som Östersjön. Studier har visat att hela 40 procent av all koppar som hamnar i Östersjön kommer från båtbottenfärg. Det kan nu bli slut på det sedan en ny studie från Chalmers visar att miljövänliga bottenfärger inte bara är bäst för miljön utan även är mest effektiva för påväxten – även efter två år som studien visar.

Det skriver Chalmers i ett pressmeddelande. 

Positiva nyheter inom båtbottenfärg

Forskarna vid Chalmers har alltså jämfört kopparbaserad båtbottenfärg med giftfri silikonbaserad färg och resultatet är positiva nyheter.

“Det här innebär att vi nu har en fantastisk möjlighet att drastiskt minska tillförseln av tungmetallen till vårt känsliga innanhav. Detta är den första oberoende vetenskapliga studien som visar att silikonfärger är mer effektiva än kopparbaserade färger i Östersjöområdet”, säger Maria Lagerström, forskare i maritim miljövetenskap på Chalmers.

Det är enligt henne viktigt att styra om till hållbara bottenfärger om vi vill förbättra havsmiljöerna, särskilt i Östersjön där det tar upp emot 30 år för vattnet att bytas ut.

Många håller fast vid gamla alternativ

Trots att många båtägare är medvetna om att bottenfärgerna utgör ett miljöhot så håller man fast vid de konventionella, och enbart en liten del utgör de hållbara alternativen.

ANNONS

“Gemensamt för både fartygsindustrin och fritidsbåtssektorn är att de är traditionella. Man gillar att använda de produkter man är van vid och man är dessutom skeptisk till att giftfria alternativ verkligen fungerar.”

Läs även: Han byggde en segelbåt som går att källsortera

Läs även: Bojen som också laddar din elbåt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS