I mitten av det största bråk om tillgångar som Londons skilsmässodomstolar någonsin sett ligger Luna, en miljardyacht, och skvalpar i en dammig marina i Dubai, skriver Bloomberg.

ANNONS

Yachten som mäter 115-meter (380 fot) är värd drygt 250 miljoner brittiska pund, motsvarande nära tre miljarder svenska kronor. Tatiana Akhmedova har anställt advokater som processat i bland annat Dubai, Lichtenstein och Marshallöarna för att få äganderätt över båten.

Sedan skilsmässan 2014 från ex-maken, olje- och gasoligarken Farkhad Akhmedov, har Tatiana Akhmedova försökt få tag på de 450 miljoner pund hon tilldömdes av skilsmässodomstolen i London. Det har gått sådär.

”Bränner hellre pengarna”

Farkhad Akhmedov har gjort allt han kunnat för att hans ex-fru inte ska få tag på hans förmögenhet. Han kallade domstolens beslut angående skilsmässan 2016 för illegitimt och flyttade till Ryssland.

”Jag bränner hellre pengarna än ger dem till henne”, ska han ha sagt i ett WhatsApp-meddelande till sin son samma år, skriver Bloomberg.

Tatiana och Farkhad träffades 1989, gifte sig fyra år senare och flyttade till London där Tatiana fortfarande bor kvar med sina barn. 2012 sålde Farkhad sin del av en rysk gasproducent för 1,2 miljarder dollar, motsvarande 9,9 miljarder svenska kronor.

Vägrar kompromissa

Sedan skilsmässan har miljardären vägrat göra några betalningar till sin ex-fru. Hon har i stället hyrt in Burford Capital Ltd för att finansiera rättsprocesser världen över – mot en procentsats av det kapital de kommer över. Det har gjort Farkhad Akmedhov än mer ovillig att kompromissa. Han säger att det är bolaget som bestämmer över ”en oerhört dyr vildgåsjakt runt världens domstolar”.

Tatiana har än så länge kommit över en helikopter värd sex miljoner pund, men för det mesta har hennes advokater hindrats av Farkhad som flyttar sina tillgångar mellan olika ägare och olika länder. Att komma över superyachten Luna skulle vara ett stort pris, då den är värd mer än hälften av vad domstolen i London anser att hon har rätt till.

ANNONS
ANNONS

Tills vidare står en miljardyacht i hamnen i Dubai, som den gjort de senaste två åren – med sin besättning på 50 man

Läs mer: Änka fick ärva imperium på 750 miljarder