Den nya finska båtbyggaren Quarken har lanserat sin första båt. Quarken 27 kombinerar innovativ design med en kraftfull motor till vad som ser ut som en enastående båtupplevelse.

ANNONS

Den nya finska båten har verkligen allt och lite till av det du väntar dig av en båt i den här klassen. En klockren rival till konkurrenter till sin finska kollega Axopar eller varför inte Windy som vi nyligen skrivit om.

Som ni ser på nedan bildgalleri så har de lyckats få med oräkneliga finesser på den stiliga och sportiga båten.

Finska Quarken 27 T-top, varianten med tak över rodret.
Finska Quarken 27 T-top, varianten med tak över rodret. (Foto: Quarken)

Quarken 27 kommer i olika utföranden med en stor mängd tillval och valbara funktioner. Bland annat använder man varenda tum på den 27 fot långa båten till allt från förvaring, modulära sittplatser och en förvånansvärt rymlig kabin i fören.

Open eller T-top

Quarken 27 levereras i två grundutföranden, open eller t-top, vilket alltså avgör om du ska ha varianten med eller utan ett tak över båten. Båda varianterna kommer med rikligt med sittplatser för båtens storlek och kan ta upp till nio passagerare och har sovplats för två i kabinen.

Bild på båtens cockpit.
Båten kan förstås utrustas med en uppsjö av finesser och funktioner. (Foto: Quarken)
Båtens kabin.
Quarken 27 är konstruerad med en mycket noggrant planerat kabin som rymmer många funktioner för en båt på 27 fot. (Foto: Quarken)

Priset för en Quarken börjar runt 800 000 utan en del tillval som många köpare lär vara intresserade av. Då inkluderar det en Yamaha F300 som är standardmotorn för båten.

ANNONS
ANNONS
En eller ett par övernattningar för två klarar man i sportigt flexibla Quarken 27. (Foto: Quarken)

Legendariska båtbyggare bakom Quarken

De tre männen bakom Quarken, Antera Sundberg, Osmo Rukkala och Jussi Hurskainen tar med sig tunga CV:n in i det nya företaget.

Teamet bakom Quarken är legendarer på finska marknaden med ett gediget know-how. Vi ser fram mot deras kommande alster. (Foto: Quarken)

De två förstnämnda har sin bakgrund hos Yamarin, Finnmaster, Grandezza och Saxdor medan den sistnämnda har stor erfarenhet av industridesign och transport.

Deras expertis syns tydligt i designen av Quarken 27. Bland annat kan båda stolarna vid rodret vinklas bakåt mot sittplatserna och det utfällbara bordet i aktern för att bilda som en soffgrupp för större sittningar.

En annan funktion är de flexibla möjligheterna i sittbrunnen samt sittplatserna i fören som också kan vecklas ut till en fullstor solbädd. Man gör helt enkelt det mesta av utrymmet på båten.

Nu utvecklar man två större modeller på 33 och 40 fot som också ska levereras i flera olika utföranden och man kan räkna med att se en hel del mer från den nya finska tillverkaren av sportbåtar.

Aktern kan ställas om till ett bord med många sittplatser för middagar och umgänge.
Aktern kan ställas om till ett bord med många sittplatser för middagar och umgänge. (Foto: Quarken)
Flexibelt och socialt kring sittbrunnen när man vänder förar och passagerarstolarna. (Foto: Quarken)
Lika lätt blir plasten bäddar för en solig dag i skärgården. (Foto: Quarken)

Quarken 27 Open specifikationer: 

Längd: 8,35 meter
Bredd: 2,59 meter
Vikt: 2350 kg
Motor: 300 hk
Passagerare: 9
Sovplatser: 2
Topphastighet: 45 knop
Bränslekapacitet: 300 liter

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Quarken 27 first look: New Finnish yard launches Axopar rival [mby.com]

Om båten: Tillverkarens sida [Quarken]

Läs även: Årets motorbåt 2022 – sportig och extra allt [Dagens PS]