Veckans båt är den nyskapande Galeon 325 GTO som i veckan blev utnämnd till ”European Power Boat 2022”. En sportig familjebåt som verkligen utmanar den konservativa synen på båtdesign.

ANNONS

Utmärkelsen är något Galeon ska vara stolta över då det är ett riktigt getingbo av duktiga nominerade man konkurrerat med.

Nytänkande med många speciallösningar

Den polska kvalitetstilverkaren Galeon har tagit båtvärlden med storm de senaste åren. Här i Sverige är de mest kända för de något mindre varumärket Galia och att man tidigt var framme med sina ”balkonger” där man fäller ned skrovsidorna för att bredda den sociala ytan ombord.

Galeon anammade tidigt lösningen med ”Balkonger”, dvs nedfällbara skrovsidor på sina modeller. Här på en av deras 41 fotare. En finess som vi nu även hittar på den mindre 325 GTO. (Foto: Galeon Yachts)

Familjeföretaget Galeon har funnits i drygt 40 år och idag har man 1 600 anställda som producerar ca 360 båtar per år.

Enligt deras egna uppgifter är de idag det snabbast växande båtvarumärket i USA i storleksklassen 38 – 70 fot. Dvs riktigt stora båtar.

Men man tillverkar även båtar från 30 fot. Den nya 325 GTO som i veckan utnämndes till European Power Boat 2022 är en riktig läckerbit som ni kommer se i nedan bildgalleri.

Galeon 325 GTO är en riktig läckerbit. En relativt stor 32 fotare där man valt att sätta två rediga utombordare i aktern i stället för inombordare. Notera den fällbara skrovsidan med ”balkong” vilket är unikt för den här storleken på båt. (Foto: Galeon Yachts)

Ritad av superdesignern Tony Castro är den främst inriktad på den amerikanska marknaden. Enligt den svenska generalagenten PS Marin (inget att göra med Dagens PS) så lär det ta några år innan vi får se den i svenska vatten.

De första årens produktion är redan uppbokade av Marine Max i USA som är världens största återförsäljare av motorbåtar. Något som gjort att den lilla skandinaviska marknaden snällt får ställa sig i kö.

ANNONS
ANNONS

När du tittar på bildgalleriet så är det lätt att förstå varför man får utmärkelsen ”European Motorboat of the Year 2022″:

För att vara en 32 fotare så har den mycket stor social yta med det nedsänkta fördäcket och utfällbara skrovsidan. Utan att vi fått möjlighet att testa ännu så kan vi anta att det kommer passa barnfamiljer som har större behov av att röra sig runt båten. (Foto: Galeon Yachts)

Extra allt

På amerikanskt manér har man utnyttjat fördäck och gjort stor sittplats för fyra personer. Det är bra gångyta mellan fördäcket och kabinen.

Ovanpå kabintaket sitter något vi inte sett tidigare. Ett luftintag som leder in till instrumentpanelen där man kan, precis som på en bil, ställa in luftflödet för rorsman.

Instrumentpanel Galeon 325 GTO
Både höj och sänkbar dessutom med möjlighet att vinkla ratten. Som ni ser går det mesta att få in i den här instrumentpanelen. Läckert i svart design. Precis klockan 12 så ser ni luftutsläppen från kabintaket. (Foto: Galeon Yachts)

Något som bör passa sydligare breddgrader mycket bra då det kan bli riktigt varmt bakom den stora vindrutan även om kabinen är öppen på sidorna.

Och så till själva balkongen. Det är möjligt att det bara är en gimmick på den här storleken på båt. Men på dessa bilder ser det faktiskt ut som man fått hygglig extra durkyta kring sittbrunnen.

Akteröver finns även ett utdragbart solskydd som man snabbt kan dra ut för att skydda sig från den gassande solen.

Galeon har även adderat höj och sänkbar ratt (på riktigt). Det är något som man garanterat inte hittar på samma storleksklass och något som faktiskt har betydelse när man kör längre sträckor. Speciellt vid kraftig sjögång då ratten blir rorsmans enda handtag att hålla i.

ANNONS
ANNONS

Ombonad och flexibel ruff

Tittar vi ner i ruffen så möts vi av en stor U-soffa som på ett ganska smakfullt sätt kan konverteras till två bäddar. På dagtid har man U-soffan och har ändå en mindre bäddyta för barn eller hundar längst föröver.

Nere i ruffen är det ombonat och ljust med ljusinsläpp på varje skrovsida. Längst in under fördäck kan det bli extra stuv eller tillfällig sovplats för hunden. (Foto: Galeon Yacht)

När man bäddar för kvällen så fäller man ner ryggstöden och det blir bra sovplats för två personer – smart!

Ruffen bäddad ombord på Galeon 325 GTO
Bäddat och klart. Med enkla handgrepp så har man konverterat U-soffan till en bädd för två. (Foto: Galeon Yachts)

Under trappan hittar vi en klassisk mid-kabin. Kanske inte den största vi har sett men den lär rymma en Queen size bädd. Takhöjden i mid-kabinen lär inte vara något att skryta över. Men hygglig sovplats för två personer är det ändå.

Raklång lär man inte stå här. Men bra sovutrymme för en weekend. (Foto: Galeon Yachts)

Toalett med full ståhöjd och dusch är något som är självklart på en kabinbåt idag. Här levererar Galeon en hyggligt bra lösning för att vara en 32 fotare.

Toalett ombord på Galeon 325 GTO
Riktigt bra toalett och duschyta för den här storleken på båt. (Foto: Galeon Yacht)

Allt godis finns på diger tillbehörslista

Det är sällan någon av Galeons båtar ser likadana ut. Alla byggs på beställning och anpassas efter respektive köpare.

Det svenska grundpriset ligger på 366 000 euro med två vita 300XXL Verado i aktern. En gissning är att det med en omfattande tillbehörslista kommer sluta något högre.

Enligt Peter Söderlund på PS Marin är 325 GTO en produkt anpassad för den amerikanska marknaden och även om han fått några intresserade så är Galeons volymbåtar i Sverige från 36 fot och uppåt.

Det lär ta ett tag innan vi får se vinnaren av European Power Boat 2022 på i svenska vatten.

ANNONS
ANNONS

Men den som väntar på något gott…

Galeon 325 GTO

Längd: 9,99
Bredd:3,34
Motor: 2 x 300 XXL Verado
Toppfart: 30+ knop
Pris: Från 366 000 Euro

Generalagent:
PS Marin AB

Relaterade artiklar:

Nya elbåten Strana – kör med joystick och app. Dagens PS

Candela C-POD, världens effektivaste båtmotor. Dagens PS

Heta X-Shore visade upp Eelex 8000 på mässan. Dagens PS