Är du en av dem som alltid drömt om att utforska hjärtat av Arktis? Då kanske du blir en av dem som hoppar på Kvitbjørn, en banbrytande hybridbåt framtagen för att klara de mest extrema martima miljöer som nu är i drift för sightseeingturer på Svalbard.

ANNONS

Det var för en dryg månad sedan som hybridbåten Kvitbjørn gav sig ut på sin jungfruresa från Longyearbyen i Svalbard, världens nordligaste stad, belägen 800 mil från Nordpolen.

Namnet Kvitbjørn som på svenska betyder isbjörn, är resultatet av ett treårigt samarbete mellan motortillverkaren Volvo Penta, svenska Marell Boats och turistoperatören Hurtigruten Svalbard. Det är också den första hybridbåten i sitt slag som nu är i drift för att kunna erbjuda sightseeingturer på Svalbard från maj månad till oktober.

kvitbjorn
Kvitbjørn är den första båten i sitt slag som från maj till oktober ska kunna erbjuda sightseeingturer på Svalbard. (Bild: Volvo Penta)

Elektromobilitet för noll koldioxidutsläpp

Att ta fram Kvitbjørn har tagit Volvo Penta, Marell Boats och Hurtigruten Svalbard omkring tre år och frigör nya kommersiella möjligheter i en bransch där man strävar mot en framtid med noll koldioxidutsläpp.

Något som nu kan påskyndas påskyndas med hjälp av elektromobilitet, skriver upphovsmännen i ett pressmeddelande.

kvitbjorn
Kanske blir det du som kryssar Arktis med Kvitbjørn? (Bild: Marrel Boats)

Man hoppas även kunna betala per kilowattimme för fartygets drift, vilket är en annorlunda och unik prismodell som trots att den ännu  befinner sig i ett konceptstadium kan komma att revolutionera hur kunder köper och använder marina mobilitetslösningar i framtiden.

Det finns också en ambition att återskapa och utveckla Kvitbjørns system på framtida hybridfartyg.

Kvitbjörn
På Svalbard kan du stöta på både sälar och valar såväl som en och annan valross. (Bild: Volvo Penta)

Tysta naturupplevelser

Med en toppfart på 30 knop är Kvitbjørn en imponerande Marrel-båt utrustad med en hybridlelektrisk motor av typen Volvo Penta twin D4-320 DPI Aquamatic som gör det möjligt att färdas både tyst och effektivt och samtidigt tillryggalägga mycket avstånd på förhållandevis kort tid.

ANNONS
ANNONS

Det skiljer den toppmoderna båten från liknande turistattraktioner där motorljudet ofta överröstar naturen. Något som teamet bakom Kvitbjørn nu hoppas kunna överrösta med upplevelser som inkluderar lätet från isbjörnar, lunnefåglar, sälar, valrossar och en mängd olika valar.

En upplevelse som det amerikanska livsstilsmagasinet Robb Report haft att äran att vara med om, och bland annat beskriver som att befinna sig i ett ”vinter-underland” där det bästa av allt varit att tyst kryssa fram i vildmarken.

Läs även: Ny minimalistisk elbåt för helt ljudlösa dagsturer[Dagens PS]