Storebro var ett av de starkaste klassiska svenska lyx-varumärken vi haft. Nu har det åter börjat levereras båtar från det kända varvet i Småland. 

ANNONS

Klassiska varumärket Storebro. Det är verkligen en framgångs-saga och klassresa – historien om Ivar Gustafson. Som från att vara springpojke, till slut blev ägare till hela bruket.

Ny Storebro
Det var såhär det såg ut när varvet gick som bäst. Två nya Storö 34:or lastade på varvets egen lastbil framför Storebro Herrgård. Men nu har lastbilarna börjat rulla igen… (Foto: Storebro/Storebro Passion)

Men han blev inte bara ägare till det gamla bruket, som mest var känt för att bygga svarvar. Han startade också båttillverkning på orten och drev upp det till att bli ett av Sveriges tyngsta varumärken inom lyxsegmentet.

Ny Storebro
Såhär såg framtiden ut för Storebro. Trodde man i alla fall 1992. Men det blev istället tvärt om. rakt ned i backen blev det efter att den enda exemplaret av Storebro 730 hade levererats. (Foto: Storebro)

Men efter en feltajmad storsatsning på en 73-fotare i början av 1990-talet, har det varit allt tystare om varumärket. Varvet har under åren ägnat sig åt legotillverkning åt andra båtmärken som Windy,  och Nimbus.

Ny Storebro
Igår lämnade en av två nybyggda 435 Commander varvet för leverans till Norge. (Foto: Storebro Passion)

Men det var länge sedan en båt lämnade det legendariska varvet med en Storebro-logotype på sidan. Men nu har det alltså hänt.

En ny Storebro

Båten som igår lämnade fabriken, är en helt nyproducerad RC 435 Commander och faktiskt den andra som nu gjorts klar. Den ritades ursprungligen redan 2008 av John HV Lindblom, men har genomgått en total design-refit till 2021.

Nu har den lämnat fabriken på lastbil för vidare transport till sin nya ägare i Norge. Och vi säger välkommen tillbaka till detta så svenska varumärke.

ANNONS
ANNONS

Läs mer:

Om varvets historia här

Golden Cut – förtjänade ett bättre öde