Dagens PS

Kappsegla med stil: De vackraste segelyachterna till salu just nu

kappsegla
Spana in de vackraste segelyachterna till salu just nu (Foto: Yacht World).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

Är du sugen på att börja kappsegla med stil? Då ska du spana in dessa klassiska segelyachter som är till salu just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Segla har människan gjort sedan urminnes tider. Det är dock lite svårare att veta när vi människor började tävla i segling, men den form av kappsegling det tävlas i idag tros ha uppkommit i Nederländerna i början av 1600-talet. Det engelska ordet för nöjessegling, yachting, kommer troligen från holländska jaght, en snabb segelbåt.

”The Merry Monarch”, Karl II, kung av England, Skottland och Irland, var ett stort fan av segling. Han brukar omnämnas som nöjesseglingens fader, men det var under sin exil i Holland som han upptäckte sporten och tog den med sig hem.

Det var efter han fått ett mindre segelfartyg, en jaght, av Holländska ostindiska kompaniet, som han började kappsegla med sin bror på Themsen.

Kungens kompisar ville inte vara sämre, och det dröjde inte länge innan de högre klasserna skaffade stora båtar för både tävling och nöje–  självfallet med besättning.

Det finns segelyachter som har över 100 år på nacken och som fortfarande seglar och tävlar.

Dagens PS redaktion har valt ut fyra stycken fina exemplar som just nu är till salu.

Invader – en historisk skönhet redo att vinna

segling

Invader sjösattes 1905 i Boston, USA. Hon var designad för kappsegling men vann ingen större tävling förrän 1932 (Foto: Mortola Yacht & Ship Brokers).

ANNONS

På 1930-talet lär Invader ofta haft celebra gäster som Paulette Goddard ombord (Foto: Mortola Yacht & Ship Brokers).

segling

Invader designades av en brorson till den legendariske Nathaniel G. Herreshoff (Foto: Mortola yacht & Ship Brokers).

ANNONS

Senaste nytt

S/y INVADER är en ikonisk segelyacht som renoverats och restaurerats för att behålla sin elegans och skönhet intakt. Designad av en brorson till den legendariske Nathaniel G. Herreshoff,  sjösattes hon 1905 i Boston, USA.  Hon byggdes för att kappsegla men rönte till en början inga större framgångar förrän hon vann tävlingen Trans-Pacific Yacht Race 1932. Under den här perioden ska hon även ha gästats av dåtidens stora filmstjärnor som Charlie Chaplin och Paulette Goddard.

Som med alla dessa fantastiska yachter är hennes historia en blandning av triumfer, katastrofer, filmstjärnor, glamour och försummelse. Unde andra världskriget användes hon för bränsletransport, på 1980-talet var hon en flytande restaurang i Miami. Hon har också använts vid valsafari, och det ryktas om smuggeloperationer.

2000 hittades hon av kapten Giuliano Mussone som lät renovera och restaurera henne från topp till tå. Idag har hon alla moderna bekvämligheter som den mest kräsne seglaren kan önska sig, samtidigt som hon behållt sin skönhet och karaktär.

2017 var hon till salu och då ville ägaren ha 5,5 miljoner euro. Vad en ny ägare får betala idag är det bara mäklaren som vet. Intresserad? Kontakta mäklaren här

1911 William Fife 125– för den som vill vinna

segling

Den här vackra segelyachten söker en ny ägare som vill vinna (Foto: Yachts Invest).

kappsegling

Den restaurerade båten har vunnit i princip allt som går att vinna (Foto: Yacht World).

Den här “WILLIAM FIFE 125 Racing Yacht” designades och byggdes av William Fife III, och sjösattes 1911 på Fairlie on the Clyde i Skottland.

Och hon är en en riktig vinnare med tävlingar i Cowes, Falmouth, Monaco, Canne soch i Saint-Tropez bakom sig.  2014 vann hon i princip allt som gick att vinna. För den som vill börja kappsegla med en klassisk segelyacht kan det inte bli bättre.

Sedan hon restaurerats har hennes resultat hela tiden förbättrats och nu kan hon helt enkelt inte sluta vinna. Genom att återställa denna unika yacht försökte hennes ägare inte bara rädda henne utan även ta tillbaka de ethos som rådde när hon byggdes 1911.

Hon har en historia, är i perfekt skick och är nu redo att vinna på nytt med sin nästa ägare.

r kan du läsa mer

Merrymaid från 1904 – en restaurerad skönhet

kappsegling

Merrymaid designades redan 1904 av den världsberömde Charles E Nicholson (Foto: Yacht World).

kappsegla

Merrymaid har genomgått en lång och noggrann restaurering där interiören bevarats (Foto: Yacht World).

Byggd 1904 av Camper & Nicholson i Gosport, Storbritannien, var hon föremål för en lång och mycket noggrann restaurering som påbörjades 2001 och slutligen färdigställdes av sin nuvarande ägare 2006.

Med ett smäckert skrov i teak, bär hon fortfarande ungefär 80 % av sitt ursprungliga plank. Större delen av hennes ursprungliga interiör finns även kvar så, man förstår att det var en lång process att få Merrymaid åter till sin forna elegans.

Enligt mäklaren är Merrymaid en väldigt viktig segelyacht – hon är en av de äldsta båtarna som byggts av Camper & Nicholsson och som fortfarande seglar.

Just nu befinner hon sig i Palma, Mallorca och kan bli din för knappt fem miljoner kronor.

SKY – chockerande snygg från 1890

kappsegling

SKY är en riktigt gammal goding som tillverkades redan 1890 (Foto: Yacht World).

kappsegla

SKY är byggd i mahogny och teak, klassiska material som står emot tidens rand (Foto: Yacht World).

Det här är en riktig gammal goding byggd redan 1890! Tillverkad i mahogny och teak, de mest klassiska materialen för att stå emot tidens rand är hon fortfarande i fullt segelbart skick. Dessutom har hon utrustats med modern teknologi och genomgått minutiösa renoveringar genom åren.

Hon är ett tidlöst och unikt segelfartyg som har välkomnat framstående gäster, inklusive Brigitte Bardot, ombord.

Hon är också ett talangfullt segelfartyg som har tävlat i olika regattor runt om i  Medelhavet med en toppfart på 14 knop menar mäklaren.

Läs även: Rekordintresse för Gotland Runt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS