Den amerikanska commutern Judith R spelade en biroll i filmen Sabrina 1954, men är en riktigt stjärna som förtjänar en huvudroll. Den vackra motoryachten med sin unika historia och proveniens söker nu en ny ägare.

ANNONS

Den stilla Hudsonfloden väcks tidigt av två mullrande Liberty-V12:or som ger det sylvassa mahognyskrovet fart genom vattnet. Dagens första commuter styr sin kosa nedför floden mot sin boj vid New York Yacht Club. Ägaren ska sedan vidare till sin arbetsplats på Wall Street för dagens affärer.

Yachten var dock inte ensam. Varje morgon var det en magnifik flotta av vackra och snabba commuters som tog sina ägare från hemmet uppför Hudsonfloden eller från Long Island in till New Yorks hjärta.

Självklart pågick det en inofficiell tävling om vem som hade den snabbaste yachten. Båtarna växte och framför allt motorerna växte och snart var det inte ovanligt med både två och tre hästkraftstinna bensin-V12:or på motorbäddarna. Farterna på dessa luxuösa pendlarbåtar var på uppemot 40 knop.

En statusmarkör

judith
Judith R var en av de dyraste och största commuteryachterna när hon byggdes 1935 (Foto: Sandeman Yachts).
judith
En commuteryacht lägger till vid kajen vid East River (i dag FDR) i New York (Foto: Sandeman Yachts)

Att äga en yacht var en statusmarkör, och ju dyrare och mer påkostad desto högre status. Vi har har tidigare skrivit om Judith R, en vacker commuteryacht som beställdes på uppdrag av filmmogulen Barney Balaban 1935.

Men Judith R:s historia förtjänar att uppmärksammas lite mer.

Balaban använde Judith R för att ta sig mellan hemmet i Connecticut till kontoret kontoret på Manhattan.

ANNONS
ANNONS

Föredrog affärer

yacht
Barney Balaban och Audrey Hepburn 1954 (Foto: Wikimedia).

Balaban var en innovatör inom filmbranschen som, när han tog över vd-posten på filmstudion Paramount 1936, ärvde han ett stall av dåtidens stora stjärnor.

Däribland ingick bland andra Gary Cooper, Bing Crosby, Marlene Dietrich, Humphrey Bogart, Audrey Hepburn och många fler.

Undvek glamorösa Hollywood

Enligt en nekrolog i tidningen New York Times, föredrog Balaban affärssidan av filmindustrin, och höll sig borta från glamourens Hollywood. Det hindrade inte hans dotter Judith Rose, som den vackra motoryachten är döpt efter, att röra sig i filmstjärnekretsar.

Hon var en av Grace Kellys nära väninnor och var brudtärna under Kellys bröllop med Furst Rainer III, prins av Monaco.Även om Balaban själv undvek filmens värld, lät han trots allt sin vackra båt bli en stjärna.

I filmen Sabrina från 1954, har Judith R en biroll och delar scenen med Audrey Hepburn och Humphrey Bogart. Det är heller inte svårt att tänka sig att Paramounts stora stjärnor som gäster ombord.

Judith
Balahans glamorösa dotter Judith Rose på sin bröllopsdag med Marlon Brando och Jay Kanter (Foto: Sanderman Yachts).
judith
Audrey Hephurn och Hmphrey Bogart under inspelningen av Sabrina (Foto: Wikimedia).

Dåtidens lyx av legendariske Hacker

Judith R ritades av den legendariske motorbåtskonstruktören John L. Hacker och byggdes av Robinson Marine Construction i Michigan. Hacker var en av USAs främsta fartbåtskonstruktörer och hade bland annat ritat ett antal mycket vackra och snabba kommuners.

judith
Gott om plats i salongen för att förbereda dagen (Foto: Sandeman Yachts).
judithj
Viktigt att anlända till jobbet utvilad (Foto: Sandeman yachts).

Beställningen från Balaban kom dessutom lägligt då Hacker nyligen förlorat företaget, som bar hans namn (Hacker Craft), till följd av depressionen.

ANNONS
ANNONS

(Mer om Hacker och hans fantastiska liv kan du läsa i Dagens PS artikel här)

Robinson Marine Construction var ett av de mer namnkunniga amerikanska yachtvarven, och Judith R blev deras största och dyraste commuter. Kostnaden när bygget var klart 1935 var hela 60 000 dollar.

Bekvämt och praktiskt

Judith R fick en praktiskt layout med allt som behövdes för en bekväm start på dagen. Med en bekväm dagbädd, duschrum och en vacker salong bjöd Judith R sin ägare på alla de bekvämligheter som behövdes för att göra resan in till staden bekväm och rofylld.

Idag sitter det dubbla Caterpillar-dieslar i henne, men från början satt det dubbla bensin-motorer i henne och Judith R hade en toppfart på närmare 30 knop. Även om lyxbilar så småningom konkurrerade ut pendlingen till havs, behöll Balabans familj Judith R i flera år efter hans död 1971.

När familjen till slut beslöt sig för att sälja henne, hamnade Judit R hos Edward Imbroll, en pensionerad tunnelbane-ingenjör i Cheaspeake Bay.

Där stannade hon i nästan 30 år, ända till den nuvarande ägaren fick upp ögonen för den då bedagade commutern. Judith R togs till England och en omfattande renovering startades.

Restaurerad till perfektion

yacht
Väggmålningarna i salongen har återskapats efter fotografier (Foto: Sandeman Yachts).
yacht
Den moderna utrustningen är undangömd så gott det går (Foto: Sandeman Yachts).

Målet med renoveringen var att återskapa Judith Rs ursprungliga utseende och funktion men samtidigt göra henne till en fullt modern och funktionell yacht.

ANNONS
ANNONS

Många detaljer i Art Déco överlevde reparationen och kunde återanvändas. Däribland de droppformade lanternorna, solskyddet över den smala vindrutan och beslag.

Alla system uppgraderades, men all modern utrustning är undangömd där det är möjligt – allt för att bevara känslan av 1935. Toalett och vattensystem uppfyller moderna krav, så Judith R kan utan problem kryssa i medelhavet.

judith
Ett magasin med ett reportage om Judith Rose som brudtärna har bevarats (Sandeman Yachts).
judith
Inga detaljer under renoveringen var för små under renoveringen (Foto: Sandeman Yachts).
motoryacht
Instrumentbrädan får alla älskare av klassiska yachter att rysa (Foto: Sandeman Yachts).

Judith R förtjänar en huvudroll

Låt Judith få en huvudroll värdig den stjärna hon faktiskt är – hon blir din för omkring 12 miljoner kronor. Och – du behöver bara boka en enkel biljett till Heathrow. För hem tar du henne på egen maskin. 

Läs mer hos mäklaren här

Läs även: De bästa klassiska båtarna på Blocket just nu [Dagens PS]