Den perfekta lekkamraten för wakesurfing

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
Sea Ray
Välkommen ombord på den perfekta lekbåten med förinställda lägen för allt du vil göra. (Foto: Sea Ray)

Wakesurfing har seglat upp som en av de nya trendiga vattensporterna. Men måste du köpa en båt just anpassad för det? Nix, amerikanska Sea Rays nya har förpackat allt du behöver i en båt. Den perfekta lekkamraten helt enkelt.

ANNONS
ANNONS

Okej. Du har ett sommarställe vid vattnet. Kidsen har vuxit upp där och lärt sig gilla båtåka, sjön och allt som går att göra på och i den.

Bryggan har blivit full med åren. Vattenskotrar, foilbrädor, kajaker, vattenskidbåt och så kanske någon eller några ganska vanliga båtar för resan till kamraterna eller sjökrogen.

Så när kidsen kommer hem och berättar att de testat wakesurfing efter båt, så anar du vart detta kommer bära hän.

Sea Ray XLS 260 Det är en riktigt ball upplevelse att surfa efter den egna båten. Men det kräver också en båt som kan leverera en våg som håller. (Foto: Sea Ray)

För att få till en ordentlig våg att surfa på efter båten, krävs det att båten kan “sätta sig” i vattnet och pressa upp ett rejält aktersvall.

Omständligt att anpassa den vanliga båten

Detta brukar lösas med extra dunkar, barlaster och annat tungt i aktern. Men det du vinner i svall, förlorar du ju i att båten då inte gått att använda till vanlig åkning.

Självklart finns det båtar byggda för detta, men en båt till vid bryggan får inte plats. Och det är där nya Sea Ray SLX 260 kommer in och blir den perfekta lekkamraten.

Konstruktörerna på den anrika amerikanska båt-tillverkaren har satt sig ned med målet att skapa en all-round-båt. En båt som både går att använda som vanlig sportbåt, men som vid behov går att “bygga om” till en vattenskid- eller wakesurf-båt.

Sea ray Sittbrunnen är smakfullt ombonad och är lätt att röra sig i – från för till akter. (Foto: Sea Ray)

ANNONS
ANNONS

Traditionellt Bowrider-koncept

Sittbrunnen har möbleras som en traditionell bowrider. Stora öppna ytor med enkel åtkomst till vattnet via badbryggan. Inbyggda extra trappsteg i akterspegeln gör det lätt att ta sig ombord efter åkturen.

Sea Ray Smidigt inbyggt trappsteg gör det enkelt att ta sig i och ur vattnet. (Foto: Sea Ray)

Vattensport och motorbåt har alltid en inbyggd riskfaktor i att propeller och människa ska mötas. För att minimera risken har Sea Ray valt att montera motorn på ett Bravo Four S-drev.

Med dragande propellrar

Den stora skillnaden är att S-drevet jobbar med dubbla framåtriktade propellrar under båten, vilka istället för att trycka båten, drar den fram genom vattnet. Propellrarna hamnar dessutom längre ifrån akterspegeln och gör det säkrare att leka i vattnet.

Sea Ray Via Simrads pek-skärmar ställer du in hur du vill att båten ska bete sig. Och hur du vill leka idag. (Foto: Sea Ray)

ANNONS

Tillsammans med Simrad har Sea Ray utvecklat en styr-mjukvara där du via 9-tums-dispalyen enkelt reglerar de inbyggda barlast-tankarna.

För vanlig åkning tömmer du dem, men när du vill få till den där korrekta aktervågen att surfa på, fyller du dem enkelt med en touch.

Förprogrammerade lägen

Och självklart finns det förprogrammerade lägen för både wake-surfing, vattenskidåkning eller tube-dragning.

Vattenskidtornet mitt i båten är höj- och sänkbart för at få bästa draghöjd. Går också att sänka till ett lågt trailerläge för landtransporter.

Sea Ray Jahapp, då har du handlat lekkamraten för året – en 260 XLS Wake. Ja då är det bara att bjuda ombord polarna och börja åka. Ha en fin sommar. (Foto: Sea Ray)

Läs mer här om:

Sea Ray 260 XLS Surf
ID.Buzz pick up – perfekta surf-bilen

 

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

ANNONS
ANNONS