En finsk brinnande lyxyacht M/S Hooligan sjönk till Östersjöns botten, den ska ha fattat eld under lördagskvällen. Nu läcker den stora yachtens bränsle ut i Östersjön.

ANNONS

”En del av bränslet brann i samband med olyckan, men en del lämnades kvar i tanken”, säger Tago Trei, fältchef vid den estniska gränsbevakningen, till den finska tidningen Iltalehti.

12 ton bränsle på brinnande lyxyacht

Det var vid 18-tiden i lördags som en olycka orsakade en brand ombord på den stora lyxyachtern som då befann sig på estniska vatten. Båten var då tankad med 12 ton bränsle varav delar brunnit upp, men resten strömmar nu ut i vattnet. Händelsen har fått stor uppmärksamhet i finska medier då passagerna på båten var finska.

På grund av hårda sjöar kunde man stoppa läckaget på lördagskvällen, men på söndagen hade man lyckats sätta bommar och begränsa spridningen, rapporterar den estniska polis- och gränsbevakningsväsendet. Det är fortfarande oklart hur mycket bränsle som läckt ut i havet.

Allvarligt fel brände yachten

På grund av ett mycket allvarligt tekniskt fel fattade båten eld under lördagen, varpå den sjönk till havets botten bara två timmar senare. Olyckan har fångats på video och laddats upp av den estniska räddningstjänsten. Videon visar hur skeppet slukas av kraftiga lågor och en stor rökpelare reser sig från båten.

Det var tio personer ombord på båten vid tillfället för olyckan, men samtliga passagerare lyckades evakuera med hjälp av livbåtar för att sedan ta sig till en närliggande fritidsbåt. Samtliga ombord är finska medborgare.

De estländska myndigheterna uppger att passagerarna var chockade men vid gott mod. Myndigheterna misstänker inte något brott men det är oklart vem som ansvarar för att bärga båten. Bränsleläckaget är fortsatt under kontroll.

Läs mer: Lyxyacht läcker bränsle i Österjön efter haveri [Expressen]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Video: Valross tar för sig av norsk gästhamn [Dagens PS]