Dagens PS

Avgjort: Den här yrkesgruppen är smartast

Är sommelierer smartare än andra?
Tänk om en viss yrkesgrupp var lite smartare än andra? Tanken svindlar. Här kommer studien som styrker den tesen. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

Många är de som undrat och vägen dit har varit lång. När forskningen sagt sitt kan det dock äntligen avgöras vilken yrkesgrupp som är lite vassare än andra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det hänger, som det mesta på hjärnan.

Närmare bestämt då vår förmåga att använda våra grå celler och omforma dem.

En ny studie har nämligen funnit att hjärnan och dess respons inte bara skiljer sig människor emellan, utan även gynnar vissa yrkesgrupper mer än andra.

Läs även: Från skräp till skatt: Ölburk gick för halv miljon

Djupdykning i hjärnans respons

En slutsats som dragits då man gjort en djupdykning i hjärnans respons på professionell vinprovning.

Man fann då att de som provar viner på heltid, utöver att drilla sina smaklökar, även formar om sin hjärna.

Det är därmed officiellt – sommelierer är smartare än andra.

ANNONS

Åtminstone om vi ska förlita oss på forskningen. Om inte annat kan vi försöka förklara hur den i detta specifika fall resonerat.

ANNONS

Senaste nytt

Subtila och strukturella skillnader

Till att börja med var målet med studien att undersöka om hjärnans respons på vinprovning skiljer sig mellan sommelierer och de som inte är experter.

Man ville samtidigt utröna om sommelierer generellt sett är mer avancerade. Både vad gäller att urskilja subtila skillnader mellan olika viner, och översätta dem till verbala beskrivningar.

Detta genom att med hjälp av funktionell MRI-analys observera strukturella skillnader i hjärnan mellan sommelierer och tillfälliga vinkonsumenter.

Är sommelierer smartare än andra?
Smart? Raimonds Tomsons, sommelier, sniffar i ett glas under tävlingen Best Sommelier of the World i Paris, som gick av stapeln i februari fjol. (Foto: AP Photo/Michel Euler)

Fyra olika viner

I studien deltog därför 28 friska vuxna volontärer, bestående av utbildade sommelierer och vanliga vinkonsumenter.

ANNONS

Samtliga av dessa testpersoner testade fyra olika viner, medan deras hjärnor var kopplade till en MRI-maskin. De ombads därefter att bedöma komplexiteten hos varje vin.

En förmåga som sedan ställdes mot MRI-skanningen, skriver The Drinks Business.

Det framgick då att sommelierer och vanliga vindrickare tenderar att aktivera olika delar av hjärnan när de provar vin.

Svårare för hobbydrickaren

Mer specifikt visade studien att hobbydrickaren ansträngde sig mer än sommelieren, som var mer snar att aktivera den del av hjärnan som använder språk och smak.

Kopplingar som enligt forskaren Manuel Carreiras, som ledde studien, inte sker av en slump.

“Våra resultat tyder på att erfarenhet och erfarenhet av vinprovning sannolikt modulerar både smak- och språkcirklarna för att producera överlägsna smakkännedomsförmågor, som visas av sommelierer vid blindprovning”.

En konklusion som alltså visar på att sommelierer besitter förmågor som vi andra inte riktigt gör. Huruvida det de facto gör sommelierer smartare kan vi kanske låta vara osagt.

ANNONS

Att hjärnan är en komplex apparat kan vi däremot vara rörande överens om.

Läs även:

Äntligen bevisat: Vinerna som gör oss lyckligare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS