Redaktörer på Amazon har plockat ut sina bästa boktips från årets utgivning. Listan rymmer 20 titlar från helt olika genrer, alla utgivna i år.

ANNONS

Kan du tänka dig lite engelskspråkig litteratur för stunderna i hängmattan? Då är det värt en titt.

Remarkably Bright Creatures, Shelby van Pelt

Enligt Amazons redaktörer är det här den bästa boken som har kommit ut hittills under 2022. Den tecknar historien om flera ensamma karaktärer, som tillsammans kommer att åstadkomma något oväntat.

What My Bones Know: A Memoir of Healing from Complex Trauma, Stephanie Foo

Foo beskriver självbiografiskt sin diagnos, komplex PTSD. En diagnos som sätts efter att Foo i åratal undrat vad som egentligen ”är fel” på henne. Det är till vissa delar också en självbiografi och berättelsen om trauma som har gått i arv inom en amerikansk immigrantsläkt.

All My Rage, Sabaa Tahir

Roman om Salahudin och Noor som var nära vänner, men efter en våldsam konflikt tvingas klara den tuffaste perioden i sina liv på var sitt håll. Salahudin försöker rädda familjens motellverksamhet från konkurs och Noor tvingas gömma collegeansökningarna från brutala släktingar. Till slut tvingas de ta ställning till sin vänskap på nytt.

The Maid, Nita Prose

Deckarromanen porträtterar Molly Gray, en hotellstäderska med sociala svårigheter och en besatthet av att städa. När hon hittar en gäst död i sängen blir hon själv misstänkt för mord, tills hennes vänner går samman för att bevisa hennes oskuld.

River of the Gods: Genius, Courage, and Betrayal in the Search for the Source of the Nile, Candice Millard

Historisk faktabok om koloniseringen av resurserna längs Nilsens strand på 1800-talet. Särskilt fokuserar författaren på den tidigare bortglömda personen Sidi Mubarak Bombay, utan vars hjälp kolonisatörerna inte hade lyckats i sitt uppsåt.

Lessons in Chemistry, Bonnie Garmus

Smart och rolig roman om kemisten Elizabath Zott, som arbetar på ett forskningsinstitut vid 60-talets början, för att sedan börja spela in matlagningsprogram i tv. Ett grepp som ska ändra förutsättningarna för kvinnor i arbetslivet.

Memphis, Tara M. Stringfellow

Joan flyr undan sn fars våld tillsammans med mamman och systern. Senare ska hon bearbeta sin historia genom ett nytt förhållningssätt till konst.

ANNONS
ANNONS

Sea of Tranquility, Emily St. John Mandel

En roman där science fiction och historisk fiction blandas I en berättelse om en ung man som vandrar genom den kanadensiska vildmarken år 1912.

Half-Blown Rose, Leesa Cross-Smith

Vincent skapar ett nytt liv åt sig själv i Paris efter att ha blivit bedragen av sin man. När de ses igen på sin sons bröllop måste hon fatta flera beslut.

Hello, Molly!, Molly Shannon

Molly Shannon, komiker och skådespelare med bakgrund på bland annat Saturday Night Life, har skrivit en självbiografisk bok om hur tumultartade händelser i hennes ungdom har format henne själv och hennes karriär.

The Kaiju Preservation Society, John Scalzi

Under Covid-10-pandemin blir romanens huvudperson Jamie Gray erbjuden jobb på en fältundersökning. Det är en gammal vän som jobbar för en “djurrättsorganisation”. Vad han inte har talat om är att djuren inte är från jorden.

Sleepwalk, Dan Chaon

Will Bear arbetar med farliga uppdrag åt andra men vill själv inte upprätta några nära relationer. När en kvinna som säger sig vara hans dotter tar kontakt och ber om hjälp är han osäker på om hon är en AI, men tvingar sig ändå ut på en resa för att hitta henne.

The First Kennedys: The Humble Roots of an American Dynasty, Neal Thompson

Faktabok om familjen Kennedy, som i dag uppfattas som en symbol för makt och pengar. Men till att börja med kom Kennedy-familjen från arbetarklassen. Den här biografin undersöker Kennedys ursprung.

Such Big Dreams, Reema Patel

Rakhi lever I Mumbais slum och arbetar som kontorsassistent för en juridisk hjälporganisation för mänskliga rättigheter. Alex, en kanadensisk collegestudent, ber om att få se det “verkliga” Indien, med en friktionsfylld samvaro som reultat.

Young Mungo, Douglas Stuart

Två unga män träffas och förälskar sig i varandra trots religionsklyftan mellan protestanter och katoliker, med svåra följder.

ANNONS
ANNONS

Unmasked: My Life Solving America’s Cold Cases, Paul Holes

True Crime-memoar skriven av detektiven som var med och avslöjade Golden State Killer och lösa morden på Laci och Conner Peterson.

”Nightcrawling”, Leila Mottley

Kiara kämpar med att få ihop ekonomin för sig själv, sin bror och grannpojken, utan hjälp av föräldrar eller examen från high school. Så får hon ett välbetalt jobb som ”nightcrawler”.

Black Cake, Charmaine Wilkerson

Två syskon på drift från varandra, binds samman av ett kakrecept som kvarlämnats av den nyligen avlidna modern tillsammans med en ljudupptagning.

The Final Strife, Saara El-Arifi

Fantasyroman skriven på vacker prosa och med trovärdiga människoporträtt, rotad i afrikansk och arabisk mytologi. Det drar ihop sig till revolution i ett land där kungar har rött blod, arbetare blått, och de osynliga människorna har genomskinligt.

The Unsinkable Greta James, Jennifer E. Smith

Vid andra året av Gretas studier dör hennes mamma plötsligt och hon ger sig ut på kryssning med sin pappa – som föräldrarna hade tänkt göra tillsammans.

Läs också:

Klimatböckerna 2021: Här är tio guldkorn [Dagens PS]