Dagens PS

All time high för schweizisk klockexport

Klockexport
2021 blev ett rekordår för Schweiziska kvalitetsur. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 29 jan. 2022

Tiden är inte ur led! 2021 slutade tvärtom på topp för schweizisk klockexport, enligt en färsk sammanställning från branschorganisationen Federation of the Swiss Watch Industry.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så bra att klockan nästan stannade

Inte ens en pandemi stod i vägen för den schweiziska klockexporten, som under det fjärde kvartalet 2021 bjöd på det bästa årsresultatet någonsin.
Året kunde avrundas med flaggan i topp och ett exportvärde på drygt 1,9 miljarder schweizerfranc bara i december.

Totalt exporterades exklusiva ur för närmare 22,3 miljarder schweizerfranc, vilket gör cirka 225 miljarder kronor. En ökning på 2,7 procent jämfört med referensåret 2019 och 0,2 procent över rekordåret 2014.

Dock minskade antalet enheter exporterade klockor med 23,8 procent. Allt enligt en färsk sammanställning från branschorganisationen Federation of the Swiss Watch Industry.

Ädla metaller i topp

Rekordsiffrorna drevs framförallt upp av klockor tillverkade av ädla metaller och stål. Även om volymerna blev betydligt lägre än 2019 exporterades totalt 15,7 miljoner klockor.

“Prisvärda” klockor som prissatts till mindre än 500 franc, motsvarande 5000 kronor, såg sitt exportvärde falla med cirka 26 % jämfört med
med december 2019.

På pluskontot steg istället de klockor med ett nätt exportpris över 3 000 franc, motsvarande 30 000 kronor, med en värdeökning på +14,8 procent.

ANNONS

Stort köpsug USA

Mest sugna på kvalitetsur var USA, som noterade en av de högsta ökningarna under december och stod för 14,5 procent av den totala klockexporten. Även Kina och Hongkong toppar exportligan. Dock med något av en brasklapp för Honkongs del, då klockexporten sjönk för tredje året i rad.

Länder som Tyskland, Frankrike, Italien och Sydkorea fick alla se sina resultat falla, vilket visar på en instabil marknad i Asien, Europa och Amerika, då tillväxten endast drivs av ett fåtal länder.

Sammanfattningsvis ett urbra år för exklusiva klockor och Schweiz!

Läs även: Nu blir det dyrare att köpa en ny Rolex

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS