Snart kan du få möjlighet att lägga vantarna på några riktigt åtråvärda sneakersmodeller. Myndigheter i USA har beslagtagit omkring 60 000 par sneakers efter man uppdagat ett ponzibedrägeri som involverar eftertraktade gympadojor. Nu ska det nästan 60 000 paren säljas ut.

ANNONS

För en månad sedan åtalades amerikanen Michael Malekzadeh för att iscensatt ett så kallat Ponzibedrägeri, för mångmiljonbelopp i amerikanska dollar.

Bedrägeriet handlar om sneakers, där Malekzadeh bland annat står anklagad för att ha sålt åtråvärda sneakers på andrahandsmarknaden, utan att leverera dem, genom sitt företag Zadeh Kicks.

Tidigare i augusti nekade Malekzadeh, 39, till anklagelser om bedrägeri, konspiration för att begå bankbedrägeri och penningtvätt, och hävdade att han är oskyldig, skriver Bloomberg.

Från sitt lager i Eugene, Oregon, erbjöd Malekzadeh  Nike Air Jordans i begränsad upplaga, och andra märken till priser långt under marknadspriserna – dessutom skulle dessa levereras innan tillverkarna själva började sälja dem.

Åklagare menar att han tog order – och pengar – för tusentals sneakers som han inte hade och inte kunde få, åtminstone för realistiska priser.

ANNONS
ANNONS

Zadeh Kicks och Malekzadeh ska ha tjänat 70 miljoner dollar enbart från förskottförsäljningen av modellen Air Jordan 11 Cool Grey, säger åklagare. Den totala summan han ska ha fått in från alla förbeställningar är ännu inte fastställd.

I maj upplöste Malekzadeh Zadeh Kicks och nu ordnar förvaltaren en utförsäljning av de sneakers som finns kvar i lagret.

Sneakers för miljoner

Det handlar om 48,339 par av modeller från Nike, 4,476 modeller från Yezzys, 4,626 modeller från Addidas, och många fler.

Varulagret har ett värde på flera miljoner dollar, lite beroende på hur utförsäljningen går.

Dokument från rätten visar en lista på över 15 000 borgenärer – allt från privatpersoner till finansiella företag inklusive PayPal Holdings Inc, American Express Co. och Chase Bank.

Nu återstår det för förvaltaren att komma underfund med hur en utförsäljning ska gå till.

ANNONS
ANNONS

Till en början ska svindlarens privata kollektion av sneakers säljas av. Kollektionen omfattar nästan 1 000 par av de kanske mest åtråvärda sneakers som någonsin gjorts, både använda och oanvända.

Men experter varnar för att det är en komplicerad operation och att summan av en försäljning inte kommer att vara i närheten av de pengar som offren förlorat.

Läs även: Nike leder listan över mest sålda NFT:er [Dagens PS]