Dagens PS

Reamat på nätet räddar miljön

Karl Andersson är medgrundare av livsmedelstjänsten Matsmart.se. (Foto: Privat)
Karl Andersson är medgrundare av livsmedelstjänsten Matsmart.se. (Foto: Privat)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 30 maj 2017

Vem är du?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Karl Andersson, 40, uppvuxen i Södertälje och har en bakgrund som säljare. Mitt första arbete bestod i att sälja skoputsmaskiner och det kombinerade jag med att sälja fonder och försäkringar på kvällstid. För att göra en lång historia kort gick jag vidare till att bli försäljningschef på ett energibolag, därefter arbetade jag som försäljningsdirektör på tidningen Metro och vidare som vd på Generate, säljbolaget online för Expressen/TV4. Efter det har jag startat flera olika bolag, exempelvis Getonboard som säljer annonser på SJ:s tåg och Valmed (apoteksvaror). Har skrivit boken ’Coacha dig själv’, som handlar om att hitta rätt inställning till karriärsfrågor och hur man blir framgångsrik i sitt yrke. Och så är jag, sist men inte minst, vd och medgrundare till Matsmart.”

Hur fick du idén?

”Matsmart lanserades i januari 2014 och vi är tre grundare till bolaget: Karl Andersson, Ulf Skagerström och Erik Södergren. Erik ägde en matbutik där han tvingades slänga bra mat varje dag på grund av datummärkningen. Samtidigt kände han till leverantörernas utmaningar med exempelvis säsongsvaror eller utgående produkter, så han kopplade ihop de två delarna och började sälja dem till kampanjpris i butiken. Det blev succé – men efter en tid märkte Erik att fler och fler enbart kom in i butiken för att fynda bland kampanjvarorna. Det var helt enkelt en fantastisk idé men på fel arena. Erik kände mig och Ulf sedan tidigare, tog kontakt med oss och tillsammans gjorde vi följande spaningar: problemet med matsvinnet är enormt, mat på nätet växer och alla gillar att göra en bra affär. Då bestämde vi oss att sätta upp en e-handelssajt med torrvaror på nätet.”

Vad blir nästa steg?

”Vi har tagit steget in i Norge och fler länder står på tur. Vi håller på att fullfölja ett av våra delmål, att bli ett skandinaviskt bolag och på lite längre sikt ska vi ta klivet ut i Europa.”

Ditt bästa entreprenörstips?

”Att vara naiv är en tillgång. Att inte förstå hur svårt eller hur stor en uppgift faktiskt är, är bra. Våga se möjligheterna, våga testa, våga backa och göra om. När vi tog beslutet att lansera Matsmart i Norge visste vi självklart om den norska tullen och gjorde ett gediget förarbete. Ändå fick vi stora problem med stoppade leveranser, så vi backade och tog beslutet att enbart leverera till den svenska sidan av norska gränsen till vi löst våra problem. I dag levererar hela Norge – så att backa och göra om behöver inte vara ett misslyckande, bara ett steg i sidled på vägen mot att lyckas.”

Värsta fallgropen?

ANNONS

“När du slutar att driva affären framåt är du illa ute. Då kommer den, förr eller senare, att självdö. Det andra misstaget är att tro att man ska kunna ha kontroll över allt som händer i bolaget. Då är man i fel bransch. Du måste våga lita på folk runt omkring dig, du kan inte behärska allting bäst själv.”

Finansieringen – vad bör man tänka på?

“Med ett nystartat företag måste man hålla koll på utgifterna. Förstå flödet av pengarna som kommer ut och in, lär dig hur likviditeten rullar. Lyssna på magen och excel-arket samtidigt och låt kombinationen ge dig förståelse för om du bränner dina medel för fort.”

“Gällande VC (venture capital eller riskkapital, reds.anm.) är rådet att ha kontakt med många olika bolag och att etablera kontakterna innan du behöver pengarna. Låt dem förstå att du är beslutsam och tänker genomföra vad du har tänkt dig att genomföra. Låt bolagen vara med på din resa genom att hela tiden informera om vad som händer i ditt företag. Skapa långa relationer – tänker du bygga upp ett globalt, eller kanske skandinaviskt bolag, kan det vara en god idé att ta in någon eller några som hjälper dig på vägen.”

Var ser du dig själv och företaget om fem år?

”Då är vi en etablerad aktör på den europeiska marknaden som fortsätter att expandera till nya länder och marknader.”

Vem borde bli nästa ”Veckans Entreprenör” – och varför?

”Cecilia Larsson på Rescued som tar tillvara på resurser som annars gått förlorade och skapat en affär av det. Vi behöver fler sådana entreprenörer!”

ANNONS

Namn: Karl Andersson
Yrke: Vd och medgrundare till Matsmart.
Ålder: 40
Bor: Stockholm.
Civilstånd: Gift och tre barn.
Gör helst (fritid): Umgås med familjen.
Gör helst inte: Tråkiga saker.
Det vet ingen om mig: Har spelat i junior-VM i rugby.

Följ Karl Andersson och Matsmart på:

Matsmart.se

Facebook

Instagram

Twitter

LÄS OM TIDIGARE ”VECKANS ENTREPRENÖR”:

Hon är företagens talangscout  >

ANNONS

Han hjälper företagare att hitta den rätta  >

Deras teknik ska revolutionera vården  >

”Han blev så exalterad att han sa upp sig”  >

Hoppade av toppjobb – blev skönhetsdrottning  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS