Zelenskyj väntar på överenskommelse om F-16-plan

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
Danska F-16-plan. Enligt Volodymyr Zelenskyj ska Ukraina ha fått "ett seriöst, kraftfullt erbjudande" om leverans av F-16-plan från ledare i allierade länder
Danska F-16-plan. Enligt Volodymyr Zelenskyj ska Ukraina ha fått ett erbjudande om leverans av F-16-plan. (Foto: TT)

Enligt Ukrainas president har han fått ett kraftfullt och seriöst erbjudande från ledare för länder som är redo att förse Ukraina med F-16-plan.

ANNONS
ANNONS

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han väntar på slutgiltiga överenskommelser om leverans av F-16-plan från allierade länder, det rapporterar Reuters.

“Våra partners vet hur många flygplan vi behöver. Jag har redan fått en uppfattning av antalet från några av våra europeiska partners … Det är ett seriöst, kraftfullt erbjudande”, ska han ha sagt, skriver Reuters. 

Han sade vidare att Kiev nu väntar på ett slutgiltigt avtal med sina allierade, inklusive USA. Det är dock fortfarande oklart om Ukrainas allierade är redo att sända stridsflygplanen till Ukraina.

I maj sade USA:s president Joe Biden till G7-ledarna att Washington stödjer gemensamma utbildningsprogram på F-16-plan för ukrainska piloter.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har dock sagt att det inte finns något slutgiltigt beslut om att USA ska skicka stridsflygplan.

Volodymyr Zelenskyj har länge vädjat om att få F-16-plan och sagt att de skulle vara en tydlig signal från världen om att Rysslands invasion kommer sluta i nederlag.

På tisdagen sade Ryssland att amerikanska F-16-plan kan innehålla kärnvapen och varnade för att om Ukraina förses med dem kommer konflikten eskalera, det skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nu ska ukrainska stridspiloter få F-16 träning

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.