Dagens PS

Wagnergruppen i Belarus kan innebära ökat hot

Litauens president Gitanas Nauseda, till vänster, och Polens president Andrzej Duda, till höger, anser båda att det är oroande att Wagnergruppen finns i Belerus
Litauens president Gitanas Nauseda, till vänster, och Polens president Andrzej Duda, till höger, anser båda att det är oroande att Wagnergruppen finns i Belerus. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 juni 2023Publicerad: 28 juni 2023

Östeuropeiska Nato-länder tror att legosoldater ur Wagnergruppen i Belarus kan skapa större regional instabilitet, men enligt Nato-ledaren är alliansen redo för alla hot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Nato är redo att försvara sig mot alla hot, det rapporterar Reuters.

Allvarligt och oroande hot

“Om Wagner sätter in sina seriemördare i Belarus står alla grannländer inför ännu större risk för instabilitet”, sade Litauens president Gitanas Nauseda efter ett möte i Haag med Jens Stoltenberg och regeringsledare från sex andra NATO-länder, det skriver Reuters.

Polens president Andrzej Duda tillade att det här verkligen är ett allvarligt och mycket oroande hot samt att Nato måste fatta mycket starka beslut.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Nato har ökat försvaret i öst

Enligt en överenskommelse som förhandlats fram med Belarus president Alexander Lukasjenko anlände Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin till Belarus på tisdagen.

Rysslands president Vladimir Putin har sagt att Wagnergruppens legosoldater ska erbjudas valet att flytta till Belarus.

Jens Stoltenberg säger att det är för tidigt att veta vad det kan innebära för Nato och betonade att försvarsalliansen de senaste åren har ökat försvaret av alliansens östra delar.

Viktigt fortsätta stödja Ukraina

Han sade även att Nato vid sitt kommande toppmöte kommer fatta fler beslut för att ytterligare stärka sitt kollektiva försvar med fler högberedskapsstyrkor och mer kapacitet. 

“Vi har skickat ett tydligt budskap till Moskva och Minsk att Nato är där för att skydda varje allierad, varje tum av Natos territorium”, sade Jens Stoltenberg, skriver Reuters.

Han sade att Wagnergruppens myteri har visat att Vladimir Putins “olagliga krig” mot Ukraina har fördjupat splittringen i Ryssland, men att vi inte får underskatta Ryssland och måste fortsätta stödja Ukraina.

Andrzej Duda sade att han hoppas att hotet från Wagnergruppens styrkor kommer finnas på dagordningen vid Natos toppmöte i Vilnius, Litauen, den 11-12 juli, det skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Putin bekräftar dödsfall under Wagnerupproret

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS