Dagens PS

Vin på Systembolaget döljer smutsig sanning

Bild på händer som skördar vindruvor.
Allvarliga missförhållanden har avslöjats på vingårdar som säljer till producenter som i sin tur finns på Systembolagets hyllor. (Foto: nortonrsx / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Har vinet i ditt glas producerats under slavliknande förhållanden? Om du har köpt vin på systembolaget så finns det en risk för det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lätt att tro att alla viner som hamnar på Systembolagets hyllor skulle vara producerade med schyssta metoder – men så är inte fallet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Slavlöner, giftiga bekämpningsmedel i produktionen, undermåliga levnadsförhållanden och hot om våld mot fackliga företrädare. Det är några av de problemen som uppdagats när ideella Swedwatch har granskat fyra stora vingårdar i Sydafrika.

Oroande vittnesmål om vin på systembolaget

Bilden bekräftar vad som framkommit av ett antal tidigare genomlysningar av den sydafrikanska vinindustrin. Alla de synade gårdarna ligger i Västra Kapprovinsen och är kopplade till producenter vars viner säljs på Systembolaget.

”Det är väldigt oroande vittnesmål som vi har fått ta del av, inte minst diskrimineringen av, och hoten mot, de fackligt aktiva och att arbetare exponeras för farliga kemikalier”, säger Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch, i ett pressmeddelande.

Svårt att försörja familjen på lönen från vingården

Av de arbetare som intervjuats säger samtliga att lönen inte räcker till att försörja familjen. De betalas omkring en euro i timmen och deras arbetarbostäder är förknippade med stora hälsorisker.

Swedwatch uppger att Systembolagets åtgärder för att uppfylla sina skyldigheter har varit otillräckliga. Systembolaget har tagit del av rapporten och säger utöver det att de är medvetna om problemen som skildras.

ANNONS

Sydafrika brottas med svåra utmaningar

Att det är just i Sydafrika som det är så vedervärdiga förhållanden i vinproduktionen känns inte helt oväntat. Landet har svåra utmaningar med korruption och brottslighet, och bara under förra året mördades drygt 27 500 personer.

Den sydafrikanska brottsligheten tros vara utbredd i alla sektorer och samhällskostnaderna för kriminaliteten är enorm.

Läs även: Experten: Lär dig sätta gränser eller bli utbränd (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS