Dagens PS

Varningen: Sanningens ögonblick för oljebolagen

oljebolag
Internationella energibyrån, IEA, varnar i en ny rapport för att oljebolagens satsningar på ren energi ligger långt under vad som krävs för att nå klimatmålen i Paris-avtalet.(Foto: Martin Meissner/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

De stora oljebolagen står inför ”sanningens ögonblick” när det gäller gröna investeringar. Det menar IEA som undersökt bolagens satsningar kontra deras mål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Internationella energibyrån, IEA, varnar i en ny rapport för att oljebolagens satsningar på ren energi ligger långt under vad som krävs för att nå klimatmålen i Paris-avtalet.

Olje- och gasproducenter satsade under 2022 endast 2,5 procent av sina investeringar på projekt för ren energi – men behöver höja det till 50 procent fram till 2030 för att nå klimatmålen, enligt iEA.

1 procent av globala investeringar

Faktum är, enligt IEA, att olje- och gasbolagen förra året bara stod för 1 procent av de globala investeringarna i grön energi, i pengar räknat motsvarande cirka 208 miljarder kronor, rapporterar Financial Times.

“Olje- och gasindustrin står inför ett ögonblick av sanning vid COP28 i Dubai”, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol, med hänvisning till den internationella klimatkonferensen som startar den 30 november.

ANNONS

Senaste nytt

”Håller inte”

“Med världen som lider av effekterna av en allt värre klimatkris är det varken socialt eller miljömässigt ansvarsfullt att fortsätta med business as usual”, tillägger hon.

Det är den skarpaste varningen från IEA sedan man 2021 chockade fossilbränsleindustrin genom att konstatera att det inte finns utrymme för nya olje- och gasprojekt om klimatmålen ska nås.

ANNONS

Ska nå målet 2030

BP, som gjort anspråk på ledartröjan bland de stora oljebolagen på klimatområdet, säger att man 2030 ska ha styrt sina investeringar så att hälften går till ”övergångsföretag”, inklusive laddning av elfordon och tankstationer.

Amerikanska Chevron och Exxon Mobil har avstått från att investera i förnybar energi.

Istället fokuserar man på koldioxidsnål teknik som väte, avskiljning och lagring av kol samt på biobränslen.

En tredjedel

Shell har sagt att bolaget planerar att investera 20 till 23 procent av sina totala investeringar på energi med lågt koldioxidutsläpp.

Franska Total Energies säger att man lägger 33 procent av investeringarna under 2023 till 2028 på koldioxidsnåla investeringar.

Samtidigt har de stigande olje- och gaspriserna efter Rysslands invasion av Ukraina fått flera olje- och gasproducenter att dra tillbaka sina löften kring ren energi.

ANNONS

Relaterad läsning:

Fem oljebolag stäms – klimatansvar under lupp – Dagens PS

Därför nobbar unga talanger oljebolagen – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS