Dagens PS

Varning för terrordåd i jul- och nyårshelgen

terrordåd
Risken för att unga och radikaliserade Hamas-anhängare utför ett terrordåd har ökat i Europa inför jul- och nyårshelgen, enligt franska och tyska underrättelsetjänster. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

Risken för att unga och radikaliserade Hamas-anhängare utför ett terrordåd har ökat i Europa inför jul- och nyårshelgen, enligt franska och tyska underrättelsetjänster.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Faran är verklig och större än den har varit på länge”, säger Thomas Haldenwang, chef för Bundesverfassungsschutz (BfV), Tysklands inhemska underrättelsetjänst, i ett uttalande som återges av Financial Times.

Risken är störst, enligt tyska och franska säkerhetstjänstemän, att unga “ensamvargar” begår terrorbrott under jul- och nyårshelgen, inspirerade av Gazakriget mellan terrorgruppen Hamas och Israel.

Både al-Qaida och IS utgör terrorhot mot Europa

Hamas har stöd från både al-Qaida och Islamiska staten (IS) står bakom sina “palestinska bröder”, detta bidrar till att öka hotbilden för terrorattacker i Europa, enligt de tyska och franska underrättelsetjänsterna.

Sedan Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober – och som fick Israel att förklara krig mot den terrorstämplade organisationen – har Europa förberett sig på ökad risk för terrordåd.

“Krig i Mellanöstern har ofta haft spridningseffekter i Europa, särskilt i länder med stor muslimsk och judisk befolkning som Frankrike och Tyskland”, skriver FT.

ANNONS

Senaste nytt

Terrorhotnivån redan förhöjd i Sverige

I Sverige finns som bekant också många muslimer och sedan tidigare är terrorhotnivån förhöjd här till en 4 på en 5-gradig skala efter flera offentliga Koranbränningar.

ANNONS

I Frankrike har ett par dödliga terrorattacker ägt rum efter Hamas attack i Israel med unga förövare och med dödlig utgång i båda fallen.

I Tyskland har polisen gripit fyra män misstänkta för förberedelse till terrordåd.

“Hittills har tyska myndigheter registrerat 4 300 kriminella handlingar kopplade till Mellanösternkonflikten sedan den 7 oktober, varav 500 våldshandlingar”, skriver FT med hänvisning till ett uttalande från Tysklands inrikesminister Nancy Faeser.

För säkerhetspolisen är det svårare att upptäcka presumtiva terrorister när unga radikaliseras som lever i sina “egna internetbubblor”, enligt tyska och franska säkerhetstjänstemän.

Ökad oro för terrordåd i Europa

Det finns en oro i Europa för en upprepning av terrorattackerna i Paris 2015 och Nice, Bryssel och Berlin 2016, framgår det.

Året därpå, 2017, utsattes även Stockholm för ett svårt terrordåd när IS-sympatisören Rakhmat Akilov, ursprungligen från Uzbekistan, kapade en lastbil och dödade fem personer och skadade tio personer på Drottninggatan. Även en hund dog i den fruktansvärda terrordådet.

Läs även: Bryssel – svenskar dödade i terrorattack Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS