Världens orättvisor fortsätter utan ände och ibland känns det hopplöst att ens försöka rätta till dem. Det finns dock sätt som individen kan motarbeta orättvisor utan att ge upp.

ANNONS

Vi kanske ska låta en gnutta filosofi hjälpa till att motarbeta världens orättvisor. Det tycker i alla fall filosofen och professorn Kieran Setiya vid  Massachusetts Institute of Technology.

Han är dessutom författare och har gett ut boken ”Life is Hard: How Philosophy Can Help Us Find Our Way”, berättar BBC.

I boken ställer sig Kieran Setiya frågan hur vi ska möta världens orättvisor.

Välj ett område att påverka orättvisor

Ett sätt är att välja ett område som man brinner särskilt mycket för som fattigdom eller miljöförstöring och sedan bli medlem i en organisation som påverkar inom just det området.

Framför allt är det viktigt, menar Setiya, att inte ta på sig skulden att man gör för lite, att göra något är bättre än att inte göra något alls.

Många påstår att ”det spelar ingen roll vad jag gör eftersom miljoner fortfarande kommer lida.”

Kollektiva handlingen är viktig

Enligt Setiya spelar det dock ingen roll om vi hjälper en människa eller en miljon människor, samtidigt som den kollektiva handlingen är viktig, när vi organiserar oss – då får vi en gemensam stark röst – som kan få till förändring snabbare, till exempel som aktivister.

Effektiv altruism bidrar stort

Det hjälper givetvis att ha en välfylld plånbok att kunna donera stora summor till projekt man tror på. Där kommer effektiv altruism in i bilden – en filosofisk rörelse som har fått miljardärer och andra att ge bort minst tio procent av sina förmögenheter. För närvarande generar rörelsen motsvarande runt 4,7 miljarder kronor om året.

Alla bör dock lägga skulden och tanken att vi inte kan förändra världen åt sidan, och ta våra egna ministeg för att göra världen lite bättre, menar Setiya vidare.

ANNONS
ANNONS

”Det finns ett värde i ett enda steg mot rättvisa, och ett steg leder till ett annat.”

Läs även: Miljardärerna donerar miljontals kronor i veckan – till små organisationer [Dagens PS]

Läs även: Bill Gates: Svårare fokusera på global hälsa efter pandemin [Dagens PS]