Dagens PS

"Var kommer du ifrån?" – fråga ryssar på resa fruktar

Ryssar på resa oroar sig för att berätta var de kommer ifrån nu när antiryska strömningar ökar i världen
Ryssar på resa oroar sig för att berätta var de kommer ifrån nu när antiryska strömningar ökar i världen. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023

För ryssar har det blivit både svårare och dyrare att resa under det senaste året, men de oroar sig mer för hur de kommer behandlas nu när antiryska stämningar ökar i världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Journalisten Julia Azarova lämnade Ryssland efter invasionen av Ukraina, hon har bosatt sig i Litauen. Hon kan inte längre åka till Ukraina där hon har familj, det skriver CNBC.

Problem ta sig till Polen och Georgien

Hon har ryska vänner som fått problem när de försökt ta sig in i Polen och kollegor som hindrats att komma in i Georgien, hon tror att det nog beror på att de vill visa sin lojalitet mot Vladimir Putin.

Flera ryska medborgare har talat med CNBC om sin oro nu när antiryska strömningar ökar i världen.

ANNONS

Senaste nytt

Vet inte när hon kan resa igen

“Anna”, som av rädsla för “oförutsägbara konsekvenser” inte vill att hennes riktiga namn nämns, vet inte när hon kommer lämna Ryssland och resa igen.

Hon berättar att hon vanligtvis brukar resa till två länder om året, men att det nu verkar otänkbart och omöjligt att resa någonstans.

Ryska kreditkort blockerade

ANNONS

Förutom att det är väldigt dyrt att resa, säger hon, är dessutom ryska kreditkort blockerade nästan överallt och det är svårt att växla till utländsk valuta i Ryssland.

“Anna” tror inte hon kommer resa igen förrän kriget är slut och hon berättar att det alltid har varit knepigt att berätta för nya människor att hon är rysk, även innan kriget.

Fördom och stigma

Hon menar att det finns en “fördom och ett stigma om ryssar” och att hon, efter att polska restauranger vägrat servera henne, allt mer börjat dölja sin nationalitet.

När hon börjar resa igen kommer det bli ännu svårare att få frågan var hon kommer ifrån.

“Efter kriget antar jag att jag kommer bli ännu mer rädd för frågan, eftersom jag omedelbart kommer känna ett behov av att börja förklara mig, av rädsla för en negativ och aggressiv reaktion”, säger “Anna” till CNBC.

Brottas med egna “skuldkänslor”

Julia Azarova håller med om att det är svårt att träffa utlänningar, särskilt när hon brottas med sina egna “skuldkänslor”.

ANNONS

“Du förstår att du personligen inte har gjort något fel, men du kan inte bli av med tanken att något är fel på dig personligen,” säger hon till CNBC.

Mötts av sympati och oro

En annan ryss som inte vill bli nämnd med sitt riktiga namn på grund av rädsla för repressalier från ryska myndigheter är “Lana”. Hon bor i Asien och har rest runt där i stället för att återvända hem.

Hon berättar att det är svårt att resa och träffa nya människor som tänker att du är från Ryssland och att hon oroar sig för hur de kommer reagera på det.

Nu, när någon frågar var hon kommer ifrån är det annorlunda än det var förr. Nu är hon beredd på att få negativa kommentarer, men hittills har hon snarare mötts av sympati och oro.

Regeringen och folket är inte samma sak

Hon kan dock ha haft tur, i många delar av världen är ilskan mot Ryssland stark och alla människor är inte förstående.

“Alla förstår inte att regeringen, landet och folket, det inte alltid är samma sak. Låt oss säga att du kommer från … , jag menar, du kanske inte stöder Trump trots allt, eller hur? Samma sak har hänt i Ryssland under de senaste, förmodligen 10 åren”, säger “Lana” till CNBC.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Varför föder ryska kvinnor barn i Argentina?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS