Dagens PS

Vapenindustrin på nedgång – men bara tillfälligt

vapen
Världens vapentillverkning släpade efter förra året, men kommer snart dra in stora summor igen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Världens vapenindustri såg en rejäl dipp under förra året, enligt färska siffror som kom ut på måndagen. Framöver lär det dock vända i utvecklingen och peka uppåt igen för vapentillverkningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan vapenindustrin såg några ljuspunkter under 2022, som i Mellanöstern och Asien, så var det generellt mörka siffror som gällde. Det beror framför allt på att de amerikanska vapentillverkarna, varav många tillhör de ledande i världen, inte kunde hålla tempot uppe i tillverkningen, och vars produktion därmed rasade med nästan åtta procent mellan 2021 och 2022.

Pandemin förstörde för vapentillverkningen

Det var pandemins effekter som satte käppar i kugghjulen, med brist på arbetskraft och problem i leveranskedjorna. Trots att kriget i Ukraina, som bröt ut i februari 2022, har lett till ett större behov av vapen i världen så har fördröjningseffekten gjort att det hela släpar efter.

På måndagen släppte Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) sin rapport som visade att världens 100 främsta internationella vapentillverkare hade en total omsättning på 597 miljarder dollar 2022, en minskning med knappt fyra procent från året innan.

Plussiffror framöver

Det råder dock ett stort behov av olika slags vapentillbehör runt om i världen för tillfället så det ser ut som att minussiffrorna kommer vändas till plus inom de närmaste åren, enligt SIPRI, berättar Newsweek.

“Många vapenföretag hade tidigare problem att anpassa sig till produktion för högintensiv krigföring”, uppger Lucie Béraud-Sudreau, chefen för SIPRI:s militära utgifter.

“Men nya kontrakt undertecknades, framför allt för ammunition, vilket förväntas leda till högre intäkter under 2023 och därefter”, säger hon vidare.

ANNONS

Läs även:

Sverige får böta 100 miljoner – inte “införlivat vapendirektiv” i tid – Dagens PS

Ukraina: Ryssland har samlat på sig en massa vapen – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS