USA:s mellanårsval blir en rysare

Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022
Joe Biden
President Joe Biden uppger att han har läget under kontroll. (Foto: AP/TT)

Nästa vecka är det mellanårsval i USA. Ett val som avsevärt kan påverka presidentens möjligheter att få igenom förslag och som skickar signaler om hur det går i nästa presidentval.

ANNONS
ANNONS

USA:s allmänhet och dess finansmarknader är spända på resultatet i mellanårsvalet som hålls om en vecka.

I dag är demokraterna i majoritet i representanthuset medan senaten är splittrad i ett 50/50-block, där Republikanerna egentligen är i majoritet, men är två oberoende senatorer oftast lierar sig med Demokraterna.

Det gör det enkelt för president Joe Biden att regera då hans ofta får igenom sina förslag.

Opinionsmätningarna i USA tyder nu på att det kan bli en maktförskjutning. Republikanerna väntas ta över den ena kammaren i kongressen – representanthuset. Det skriver Omni.

Mellanårsval kan ändra stimulanspolitik

Det räcker i så fall egentligen för att blockera många initiativ som Demokraterna vill driva igenom.

Libby Cantrell, chef för politisk analys på kapitalförvaltaren Pimco säger till Dagens Industri att ”skillnaden mellan en delad kongress och en enda republikansk kongress inte är så stor”.

Skattehöjningar, nivån på skuldtaket och den federala budgetens finansiering är bara några exempel på ekonomiska konfliktfrågor.

Skulle USA gå in i en lågkonjunktur kan det också bli konflikter om stimulanspolitiken och hur mycket stöd staten bör gå in med, skriver DI.

Andra fattade beslut och politiska kommer förmodligen att få ligga kvar eftersom partierna har samsyn i frågan. Det gäller exempelvis satsningarna på strategiska produkter som halvledarkomponenter, vilka man nu vill flytta till USA.

Läs också:

Biden vill införa extra skatt på oljebolags övervinster

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS