Dagens PS

USA och Kina – kulturella skillnader påverkar politiken

Kinas försvarsminister Wei Fenghe, till vänster och USA:s försvarsminister Lloys Austin, till höger. Kulturella skillnader påverkar det politiska förhållandet mellan deras länder
Kinas försvarsminister Wei Fenghe, till vänster och USA:s försvarsminister Lloys Austin, till höger. Kulturella skillnader påverkar det politiska förhållandet mellan deras länder. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Det politiska förhållandet mellan Kina och USA är sårbart för kulturella skillnader, ett exempel är varför telefonsamtal inte tas emot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När en misstänkt kinesisk spionballong sköts ned över USA avböjde Kinas försvarsminister att ta ett telefonsamtal från USA:s försvarsminister, enligt uttalanden från båda länderna, det rapporterar CNBC.

Den kinesiska kulturen

Det här var inte första gången som Kina inte svarade i den hotline-telefon som har upprättats för nödsituationer.

En anledning till det här är den kinesiska kulturen, det menar Shen Yamei, biträdande direktör och biträdande forskare vid den statligt stödda kinesiska tankesmedjan China Institute of International Studies avdelning för amerikanska studier.

ANNONS

Senaste nytt

“Den dolda oron”

Hon säger att hon inte vet vad som hände mellan USA och Kina angående det avvisade telefonsamtalet, men menar att “den dolda oron” eventuellt kan vara en faktor i förståelsen av kinesisk kultur.

“Vi är verkligen rädda att om de så kallade konfliktkontroll- eller kriskontrollåtgärderna, som USA varit angelägna om att inrätta, verkligen sätts på plats, så kan det uppmuntra mer och slarvigt och fräckt djärvt agerande från den amerikanska sidan”, säger hon till CNBC.

Vill ha stabil relation

ANNONS

Shen Yamei, säger vidare att Kina vill att relationen mellan Kina och USA ska vara stabil.

“Om USA alltid talar om det värsta scenariot, jourlinjerna, kriskontrollen, så sätter vi relationerna mellan USA och Kina på en mycket låg nivå”, säger hon till CNBC.

I USA ser man helt annorlunda på saken.

“Man har jourlinjer för om något blir svårt eller spänt, eller det åtminstone finns potential för ett stort missförstånd och därmed en stor felbedömning, då måste man kunna prata med varandra snabbt”, säger Barbara K. Bodine till CNBC.

Hon är pensionerad ambassadör och chef för Institute for the Study of Diplomacy vid Georgetown University. Hon menar att snabb kontakt är en grundläggande del av diplomati.

Olika förklaringar

USA och Kina har olika förklaringar om varför den kinesiska ballongen flög över USA, enligt Peking var den ett civiltobemannat luftskepp för väderforskning.

Enligt USA var den en övervakningsballong som flög på hög höjd och försökte spionera på strategiska platser i landet.

ANNONS

Vill kommunicera

Incidenten med ballongen gjorde att USA:s utrikesminister sköt upp en resa till Peking, en resa som skulle ha gett de båda länderna ett sällsynt tillfälle att kommunicera.

Officiellt sade Kinas försvarsminister att de avböjde samtal om ballongen eftersom USA:s beslut att skjuta ned den misslyckades med att skapa en atmosfär för dialog och utbyte mellan ländernas militär.

USA:s försvarsdepartement, Pentagon, sade att det förhöll sig öppet för kommunikation och inte säker konflikt.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kinas U-sväng: Nästan all akonomisk politik ändrad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS