USA och Kina – frostigt är bara förnamnet

Uppdaterad: 28 mars 2023Publicerad: 28 mars 2023
Kina USA
Frågan är hur Kina och USA ska komma överens gällande den allt mer infekterade chiptillverkningen? (Foto: TT)

William Cohen, tidigare försvarsminister under Bill Clinton, menar att relationen mellan USA och Kina nått en “farlig” nivå.

ANNONS
ANNONS

I en intervju med CNBC:s “Squawk Box Asia” säger William Cohen att det är “väldigt farligt” när två stora kärnvapenmakter inte kan hålla sams.

Det gör världen till “en mycket farlig plats att vara på”, säger Cohen, tidigare försvarsminister under Clinton-administrationen, numera ordförande och vd för Cohen Group.

Spänningarna mellan de båda supermakterna går flera år tillbaka i tiden och handlar om allt från handel till tullar, teknik och anklagelser om spioneri.

Efter att USA sköt ner en påstådd spionballong från Kina har spänningarna eskalerat, skriver CNBC.

Kina har varnat USA för konflikt

Stephen Roach, Kinaexpert på Yale University, konstaterar att Washington i dag betraktar Peking som “sin främsta motståndare” och att förtroendet länderna emellan är kört i botten.

Politiska bedömare säger till CNBC att USA och Kina slagit in på en “farlig” väg.

Kina har också varnat USA för konfrontation och konflikt om man inte “slår i bromsen” då man anser att amerikanarna övergett en “rationell väg”.

Efter att den påstådda kinesiska spionballongen skjutits ned ställde den amerikanska utrikesministern Antony Blinken in sitt planerade besök i Peking.

USA har även uttryckt oro över Kinas relation till Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Xi Jinping och Putin kära vänner

Den kinesiska ledningen har INTE fördömt den ryska invasionen av Ukraina – där kriget nu rasat i mer än ett år – och nyligen var Kinas president Xi Jinping på besök i Moskva där han träffade den ryske ledaren Vladimir Putin.

De kallade varandra för kära vänner.

I USA och västvärlden i stort finns en oro för att Kina ska förse Ryssland med vapen i kriget mot Ukraina, vilket hittills inte skett.

Ytterligare en stor krutdurk – kanske den största – är förstås Taiwan där Kina har varnat för dödliga konsekvenser om USA blandar sig i leken.

Enligt Kinas synsätt är öriket en del av Kinas territorium, trots att Taiwan är självständigt.

Läs även: Taiwan rasar över Kinas teater i Moskva: “Vi är inga idioter”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.